Западните компании вече не спят спокойно

1
121
Добави коментар
gorinbozinov
gorinbozinov

Изостаналите до неотдавна страни са не само привлекателен пазар. Компаниите от региона стават все по-важни играчи на световния пазар. Основният конкурент на Apple не е от Европа или даже от Япония – корейците от Samsung догониха и задминаха „ябълките“ през последните няколко години, докато междувременно побеждаваха японските гиганти Sony и Panasonic на други пазари.

При мобилните устройства все по-често чуваме и името на една китайска компания: Huawei, освен нея страхотно развитие показват още половин дузина други компании.

Азиатските компании все по-често правят и следващата стъпка – стават глобални инвеститори и осигуряват работни места далеч от дома. Китайската Geely се грижи за Volvo, след като шведската марка беше продадена от Ford, емблематичният британски Jaguar вече е индийски – под крилото на Tata. Гиганти като Lenovo и Wipro имат хиляди служители по целия свят.

Най-важното в случая е, че самите „възникващи пазари“ са свързани помежду си както никога преди. Според Азиатската банка за развитие, през 2012 г. 56% от износа остава в региона – близо 15% повече в сравнение с 1990 г. През 1995 г. търговията между Китай и Индия се е равнявала на по-малко от 1.1 млрд. долара, докато преди година е била в размер на близо 69 млрд. долара. За същия период обемът на търговията на Китай и Русия е скочил от $5.5 млрд. до над $88 млрд.

В Азия са изключително разпространени споразуменията за свободна търговия.

Харесване на това:

Харесвам Зареждане…