Кога е удобно да използваме контейнери за живеене?

1
135
Добави коментар
aganbox
aganbox

Много хора, чувайки „контейнери за живеене”, си представят единствено ситуации на бедствия или голяма бедност. Истината обаче е съвсем друга и конструкции от такъв тип имат редица ефективни ползи.

Съвременният човек се нуждае от спокойствие извън презастроената градска среда и често поради спецификата на професията си или тромавите процедури за нов строеж търси по-лесна и достъпна алтернатива.

Затова немалко хора и институции се ориентират към контейнери за живеене. В никакъв случай те не са избор за жилища само на бедните, а се предпочитат като тип „къщи” и от хора с по-големи финансови възможности.

Освен това имат широко приложение за изграждането на обслужващи центрове, гаражи, столове за хранене, стаи за хоби, учебни помещения, модифицирани търговски обекти, складове и др.

Все повече хора осъзнават многото предимства на мобилните контейнери пред традиционното строителство. Наред с това, че могат да се използват за изграждане на различни помещения, контейнерите за живеене:

са мобилни, пренасят се удобно и се монтират лесно;
имат по-голяма площ от една обикновена каравана, ако искаме да ги използваме за крайградска къща;
жилищната площ на някои в разгънато състояние достига големи размери;
цената им е достъпна;
са земетръсоустойчиви и позволяват да се инсталира климатична система;
върху плоския покрив на стандартен контейнер за живеене можем да си направим мини градина.

Какви видове контейнери за живеене има?

Разновидностите на мобилните контейнери се определят според основното им предназначение и особеностите на конструкцията им.

Домакински контейнери

Това е най-често срещаният тип, защото модулите им позволяват да се изградят в кратки срокове различни сгради – къщи, гаражи, градински постройки, големи модулни сгради, временни сервизни помещения за строителни площадки и др.

Съвременните модели са многофункционални и с различни визии, като особено модерни и стилни са тези с дървена облицовка.

Стандартните контейнери са предназначени за изграждане на сгради с височина до 3 етажа, а за по-високи се използват по-здрави специални модули.

Специализирани блокови контейнери

Те са идеалният вариант за изграждане на офис помещения, като се предлагат модели с или без оборудване. Офис контейнерите се пренасят лесно и са перфектното решение за места без необходимата инфраструктура.

Складови контейнери

В тях се съхраняват или транспортират стоки, но могат да бъдат част и от складови помещения с по-големи размери, с възможност за поставяне на прозорци и врати.

Освен това, в тях може да се поддържа при необходимост конкретна температура и съхраняването на всякакви стоки е надеждно.

От този тип са хладилните контейнери, оборудвани по специален начин, за да се удължи срокът на годност на продуктите.
Предимство на тези контейнери е още, че се преместват лесно и бързо, с малко разходи.

Контейнери за санитарни цели

Използват се като самостоятелни модули или като отделна секция от санитарно помещение. Могат да функционират като съблекални, тоалетни, бани и др., като част от жилищни помещения, офиси и от по-големи модулни сгради.

Контейнерите за живеене като тип конструкции в световен мащаб са много актуални. Можем да се възползваме от различните им функционални приложения на достъпна цена и да си създадем същия комфорт, както при конвенционалното строителство.