Какво е лактоза и каквиса здравните и качества?

1
223
Добави коментар
teokostov
teokostov

Напоследък думата лактоза се среща все по-често в различни продукти, най-често млечни: безлактозно мляко, безлактозна диета. За някои това става едва ли не съдба още от деня на раждането, ако бебето прояви лактозна нетолерантност. Какво обаче е лактозата? Обяснението е на българският учен проф. Пенчо Далев.

Лактозата е основният компонент на суроватката, в който се съдържа до 70 % от сухото вещество. Суроватката е основна суровина за производство на лактоза.

Лактозата се изолира от суроватката след отстраняване на белтъците – чрез мембранно филтруване или след получаване на албуминово и глобулиново сирене.

За получаване на лактоза се използват същите технологични операции и техническо оборудване, както за получаване на обикновена захар: концентриране на суроватката чрез изпаряване, кристализиране на лактозата в концентрираната суроватка и събиране на кристалите чрез центрофугиране или декантиране /утаяване/.

Получената сурова лактоза се пречиства и рафинира.

Чистата лактоза се използва широко в хранителната промишленост:
– за приготвяне на детски и бебешки храни (майчиното мляко съдържа повече лактоза в сравнение с кравето мляко);
– за приготвяне на модифицирани и реконструирани млечни продукти;
– за поддържане свежестта и съдържанието на готови хранителни продукти;
– за подобряване на ароматно-вкусовите качества и външния вид на хранителни продукти;
– за задържане на аромата и отстраняване чрез свързване на нежелани аромати;
– в приготвянето на картофени чипсове, пудинги, сосове, салатни дресинги и др.

Най-чистата лактоза (рафинираната) се използва във фармацевтичната индустрия като помощно вещество вразлични лекарствени форми.

Здравни качества на лактозата:
Лактозата стимулира перисталтиката на червата, улеснява абсорбцията на калций и фосфати, поддържа слаба кисела реакция в
чревния път, като по този начин се предотвратява развитието на вредни бактерии, като по този начин се предотвратява развитието на вредни бактерии, поддържа оптимално ниво на магнезия, предотвратява образуването на зъбна плака.