5 причини да НЕ се захващате с 90 дневната диета през 2020

1
209
Добави коментар
aeshtetics
aeshtetics

Skip to content

Диетата, както изглежда, винаги ще е на мода, особено сред дамите.
Може би заради средата, която ме заобикаля, всеки ден срещам човек, подложен на някаква диета или който тепърва започва нова, революционна такава.
Определено 90 дневната диета е сред най-популярните.
Последният път, когато чух за нея беше преди цели 3 дни и най-вероятно още дълго ще слушам за това 90 дневно предизвикателство. Ще си позволя да цитирам това, което чух:
“Имам да сваля едни 10 килограма. Предният път успях с 90 дневната диета и затова от утре я започвам отново”.
Явно за хората “успех” се изразява в това да свалят килограми, но не и да ги задържат след това…
Предполагам вече се досещате, че не съм особено голям фен на тази диета и ще ви дам 5 причини, поради които никога да не се захващате с нея.
Първо ще отделя няколко реда, с които да ви запозная какво точно представлява тази диета.
Как работи 90 дневната диета?
Това е диета, която отчасти се базира на принципа на разделното хранене, а продължителността ѝ е 90 дни, от където произлиза и името й. Разделена е на цикли. Всеки от тях трае 4 дни, като през различните дни трябва да се консумират различни храни:
През първия ден вие трябва да приемате храни, които съдържат предимно белтъчини от животински продукти (меса, млечни продукти и др.);
През втория ден трябва да приемате само бобови храни и варива;
Ден трети е само за въглехидрати от тестени изделия, кексове и т.н.
В последния четвърти ден трябва да консумирате само плодове.
Всеки 29-ти ден е така нареченият “воден ден”, в който не приемате нищо друго, освен вода.
Сега нека преминем към причините, поради които лично аз не харесвам и не препоръчвам този начин на хранене.
1. Хиляда безумни правила
Първата причина, поради която не харесвам 90 дневната диета, както и останалите подобни на нея, са огромните ограничения, които те изискват.
Специфичното при тази диета, е че има позволени храни за различните дни. Освен това, храните са подбрани по начин, който елиминира един или повече макронутриенти за целия ден!
Когато имате белтъчен ден и трябва да ядете предимно меса, ограничавате почти напълно вашите въглехидрати.
Ако елиминирате един от трите макронутриента, вие по-лесно можете да поставяте тялото си в калориен дефицит.
Особено ако изберете по-чисто месо, изключвате не само въглехидратите, но и мазнините. По този начин си гарантирате много нисък прием на калории!
Още първите дни вие ще свалите килограми, но това не означава, че сте изгорили мазнини! Причината е, че самата диета е с по-ниско съдържание на въглехидрати. Именно те имат значително влияние над водния баланс на тялото! Ако намалим консумацията на въглехидрати рязко временно ще освободим част от водата, която се съхранява в нашето тяло.
От друга страна диетата ограничава количеството храна, но това не винаги е обвързано с количеството калории. Важно е да запомните, че храната е допълнителна тежест която остава в стомаха за по-дълго време. Ако изядете един шоколад преди лягане, най-вероятно ще сте по-леки на следващата сутрин, отколкото ако изядете 2кг домати, въпреки че шоколадът е по-калоричен!
В деня за плодове елиминирате цели два макронутриента – протеин и мазнини. Разбира се, това също бързо ще доведе до отрицателен калориен баланс.
Освен ограничения в храните, 90 дневната диета налага ограничения и в часовете за хранене!
Според създателите ѝ от 04:00 ч. до 12:00 ч. тялото ни е в “пречистващ” период, през който ние не трябва да приемаме храна. Ако ядем, количеството трябва да е минимално и задължително плод!
Времето, в което може да се храните е от 12:00 до 20:00. В този период може да ядете, колкото искате. Въпреки това в различните дни, трябва да се храните през различни часове.
Така например, ако сте в белтъчен ден, вашите хранения трябва да са през не по-малко от 4 часа.
По този начин имате само 8 часа, в които може да се храните, тъй като авторите на диетата определят периода от 20:00 ч. до 04:00ч., като период за храносмилане.
В примерните менюта, които разгледах, има не повече от 3 хранения за деня, като това включва и закуската.
Ще ви дам пример с белтъчния ден, който е описан така:
Закуска:  ако усещате нужда да закусвате, може да хапнете плод по ваш избор.
12:00 – 14:00 Обяд:
Пържоли на скара (свински, телешки, агнешки)
Кюфтета и кебапчета на скара
Сирене по шопски
Риба (да не е пържена)
Яйца на очи
Свинско със зеле
18:00 – 20:00 Вечеря: Вечерята трябва да бъде същата като обяда, но количеството да бъде намалено на половина…
Нека преговорим:
Или пропускате закуската, или тя е много малка…
Има фиксиран период, в който трябва да се храните, като неговата продължителност е 8 часа.
Трябва да спазвате определен период между храненията, който в случая ви ограничава до 2 хранения в 8 часов прозорец за хранене.
Вечерята ви е същата като обяда, но с двойно по-малко количество храна. Това правило важи за всички дни, без плодовия, чието меню е доста ограничено откъм количество и избор.ни
Къде е тайната?
Целта на тази диета е чисто и просто да ви постави в огромен калориен дефицит!
Няма нищо магическо в този подход. Цялата диета се крепи на манипулация на калорийния прием. Същия ефект можете да постигнете и с по-балансиран начин на хранене.
Обикновено хората, които прибягват до този тип диети, са хора с ниска култура на хранене.
Преди 90 дневната диета ядат каквото им падне, когато им падне, докато не усетят ситост, пият всичките си топли напитки със захар, а сладките газирани напитки са им слабост. Но по време на самата диета нямат право да слагат захар в кафето, а за газираните напитки трябва да забравят напълно.
Само налагайки тези две забрани, вече си гарантират по-нисък калориен прием от този, който са имали до момента.
Естествено, колкото по-лоши хранителни навици е имал човек, толкова по-голям “ефект” ще има и 90 дневната диета, тъй като вече налагате някакви правила и контрол над начина си на хранене.
Какво би се случило, ако часът е 22:00, усетите глад, но вие не спазвате 90 дневната диета?
Ще извадите, каквото има в хладилника и ще се храните, докато не се заситите. В зависимост от това колко си хапнете, дори една подобна случка е достатъчна, за да ви върне в начална позиция.
2. Множество ограничения
Това е диета, която има толкова много правила, че главата ме заболя, само докато ги описвам. A какво остава, ако трябва да ги спазвам?
Самата диета изисква много стриктно придържане към реда на циклите и часовете на хранене, тъй като подредбата уж не е случайна.
Много често плановете ни се провалят, дори когато са в близко бъдеще. Какво остава за 90 дни? Някой от вас планирал ли е какво да яде на 18-ти октомври?
Модерният живот е динамичен и изключително променлив. Забелязал съм, че хората, които следват по-свободна диета, се адаптират много по-бързо към всяка ситуация. Затова и в дългосрочен план те постигат по-добри резултати!
Представете си, че днес е вългехидратен ден. В него може да се храните с тестени изделия, сладкиши, кексове и други изкушения. На следващия ден най-добрата ви приятелка има много специален празник, но вашият час за такива вкусотии вече е отминал. Идва ред на вашия плодов ден и сте принудени да стоите в ъгъла и да хрупате ябълки.
Но ако празненството е след 20:00 ч, ябълките или каквато и да е друга храна, са забранени!
Всъщност, имате два варианта – или да пропуснете да уважите този повод, или цяла вечер да тествате воля си, докато всички около вас се хранят и забавляват.
Може и да издържите този път, но ако поводите за веселба през тези 90 дни са повече от един, то шансовете ви за провал се увеличават драстично.
Още по-лошото е, когато в хората се внедри чувство на вина.
Веднъж отдали се на изкушението, казват си, че вече всичко е свършило. Тяхната мисия се е провалила. Точно тогава започва “утешаващото хранене”, докато не си върнат всички изгубени килограми, че и отгоре.
3. Загубата на мускулна маса
Предполагам всички, започващи 90 дневната диета, целят не просто да свалят килограми, а да подобрят визията си. За целта трябва свалените килограми да идват от намален брой подкожни мазнини.
Обикновено хората, които прибягват до универсалните диети, търсят бързи резултати без много труд в залата. А ако може въобще без никакви тренировки и упражнения, още по-добре!
Е, ще разбия мечтата ви на пух и прах – резултатите няма да дойдат, без да се потрудите за тях!
Да, възможно е да изгубите 10кг за 90 дни, благодарение на тази диета. Но също така е възможно и да не откриете особено голяма разлика в огледалото и отново да не се харесате!
Драматичните разлики в личното тегло не винаги се равняват на изгорени подкожни мазнини! Много често губите вода и мускулна маса, заедно с мазнините.
Що се отнася до мускулната маса, ако не спортувате по време на тази диета, тялото ви няма стимул да запази мускулната тъкан. В подобни условия то с удоволствие ще изгори вашите мускули, преди мазнините.
Жените може би вече се питат, защо за Бога им е необходима мускулна маса. Все пак целта е по-слаб и стегнат вид, а не културизъм?
Е, дами, няма такова нещо като тренировки и диета за “стягане” или “тонус”. Това което определя външният ви вид е съотношението между мускулната маса и подкожни мазнини. Ако намалите подкожните си мазнини, мускулите ви ще станат по-видими, а вие ще изглеждате по-стегнати!
Това не е никак лесна задача и не се постига с минимални усилия, освен ако не сте надарени с невероятен генетичен потенциал. Но обикновено хората с подобни гени, не четат подобни статии, нито имат нужда от подобна диета.
С други думи, ако искате да изглеждате добре, мускулната маса определено ви е необходима.
Липсата на тренировки е само една от причините, поради които рискувате да изгорите мускули си. Другата причина е заложена в самите условия за правилно изпълнение на тази диета – протеинът е позволен само през един от всеки четири дни!
Чрез тази диета няма как да си набавяте достатъчно белтъчини всеки ден. Протеинът е есенциален за съхранението, поддръжката и изграждането на мускулна маса.
Ограниченото му наличие, съчетано с отрицателен калориен баланс и липста на тренировки са перфектната предпоставка за загуба на мускулатура.
4. Предизвиква “йо-йо“ ефект
Неслучайно съм поставил загубата на мускулна маса и „йо-йо“ ефекта един след друг. Те са свързани до известна степен.
Ако сте прочели статията на Никола относно метаболизма, то вече би следвало да знаете, че най-големият фактор определящ BMR (Basal Metabolic Rate) e вашата мускулна маса.
Нека набързо да припомня какво е BMR. Това е вашият базов метаболизъм в покой или с други думи, енергията, която горите, когато не правите нищо.
Базовият метаболизъм в покой е отговорен за около 60% от изразходваната енергия.
Тоест, ако искате да горите повече калории във всеки един момент, трябва да имате повече мускулна маса!
Ако преди 90 дневната диета сте имали повече мускулна маса, от колкото след нея, то върнете ли се към старите си хранителни навици, много по-лесно ще поставите тяло си в калориен излишък.
Поради тази причина, е доста вероятно да върнете старите си килограми, а дори и да ги надскочите, като едва ли ще са ви нужни цели 90 дни това да се случи.
Не един път сме ставали свидетели на точно такива резултати: изгубени и след това възвърнали се килограми, в комплект с изгубена мускулна маса. При което дори с по-малко количество храна, се наддава повече.
5. Временно решение на дългосрочен проблем
Някои хора остават заблудени от подобни диети. Мислят си, че след като спазват подобен начин на хранене за определен период от време, резултатите ще се задържат и след него.
Далеч са от истината! Това, което сме сега, е огледало на нашия начин на живот.
Текущото ви състояние е отражение на вашите хранителни навици в последните години. Ако промените това чрез нова диета, ще трябва да се научите да живеете с нея.
Върнете ли се към старите си начини на хранене, връщате се и към старото си Аз – това, от което сте се опитали да избягате с избора на 90 дневната диета.
Възможно ли е да я спазвате 365 дни в годината? Първо – не смятам, че е най-добрият избор за вашето здраве, и второ – не мисля, че е по силите на повечето от нас.
Според мен е крайно време хората да осъзнаят, че кратки и лесни решения няма, колкото и това да им се иска.
За да изглеждате и да се чувствате добре, първо трябва да намерите балансирана диета, която освен че работи, можете да следвате до края на живота си. Само тогава ще задържите постигнатите резултати!
Най-добрата диета е тази, към която можем да се придържаме години наред, тази която е гъвкава, тази която ни доставя удоволствие.
Спрете да търсите бързи решения!
Ако целта ви е просто да си играете с кантара, да изгубите мускулна маса, а тялото ви да изглежда още по-отпуснато, то универсалните краткосрочни диети са точно за вас!
Но ако желаете да промените визията си, да изглеждате във форма, да се чувствате добре в кожата си, то трябва да търсите решение в дългорсочен план.
Един по-гъвкав и балансиран начин на хранене ще повлияе благоприятно както на вашето здраве, така и на психиката ви. Тренировките също са неразделна част от това да изглеждаме добре, затова не е желателно да ги отписвате.
Проблемът при повечето хора е именно застоялият начин на живот! Отделяйте поне един час за тренировка няколко пъти седмично и ви гарантирам, че веднага ще усетите разликата!
Тренировки и правилно хранене – това е работещата комбинация, която не само ще ви донесе желаните резултати, но ще ви научи да не се отказвате, а да се борите с трудностите!
Животът не е нито лесен, нито трае 90 дни! Това, което може да научите от 90 дневната диета, е непостоянство, липса на воля и нeжелание да промените начина си на живот към по-добро.
Да, другият път е по-труден и трънлив, но ви учи да сте борбени, дисциплинирани, постоянни във вашите тренировки и хранене, което няма как да не се отрази и на характера ви.
А кой не харесва да бъде определян като човек със здрав дух в здраво тяло?
Това ще промени цялата ви философия за живота. Ще ви направи доста по-успешен и сериозен човек.
И не забравяйте, че минималните усилия в повечето случаи водят и до минимални резултати! А за финал на статията ще си позволя да цитирам Сократ:
„Няма човек, който да има право да бъде аматьор, що се отнася до физическите тренировки. Какъв позор е за човек да остарее, без да види красотата и силата, на които е способно тялото му.“
Затова драги читатели, тренирайте, хранете се правилно и не търсете лесните решения!
Ако искате да разберете как е добре да се храните за да постигате постоянни резултати прочетете статията ни за здравословно хранене

This entry was posted in Хранене and tagged 90 дневна диета, Горене на мазнини, Диета, Диета за отслабване, Отслабване, Постоянство, Протеин.