Нискоенергийните къщи впечатляват не само с визия и архитектура

1
141
Добави коментар
clashbade
clashbade

78
/ 100

Малкият топлообмен на стените води до бързо затопляне и значително намален разход на енергия

Когато избираме дом за семейството си днес, ние сме изправени пред редица предизвикателства. Стремим се да покрием високите си изисквания в рамките на определения за това бюджет, но често се налага да правим компромиси, тъй като сме склонни да правим инвестиция предимно в готов, завършен имот. Далеч по-удачно е да потърсим решение, което е индивидуално и е специално предназначено за конкретните нужди на фамилията ни.

Винаги има алтернативни варианти, които да удовлетворят очакванията ни и да разбият представите ни, че къщите стават все по-скъпи. И най-важното е да мислим в перспектива, защото вложените средства днес може да се окажат полезна крачка за няколко поколения напред.

Нискоенергийни къщи      

Ако искаме да съчетаем всички споменати фактори, както и да си осигурим пълноценен комфорт, несъмнено къщите от този икономичен клас са перфектният ход при избора на жилище.

Всяка сграда, при която разходите за климатизация не надхвърлят 60 kwh/m2 за една година, има характеристиката на нискоенергийна къща. Средните разходи при стандартния тип строителство достигат стойности от 300 kwh/m2 за същия период от време.

Може да срещнете няколко вида къщи, в зависимост от конструкцията, от която са изградени:

Висококачественият материал създава предпоставки за стабилност и якост на сградата. Той не е толкова предпочитан обаче, защото създава и условия за термо-мостове, което води до топлопроводимост. Неблагоприятните климатични условия също му влияят отрицателно.

Дървените конструкции са по-малко топлопроводими и елиминират риска от образуване на конденз. Това е не само устойчива суровина, но и гъвкава, което означава, че каквото и напрежение да й бъде оказано, тя няма да се деформира по никакъв начин. Също така е лека, което я прави издръжлива на различни природни бедствия.

Изключително здрав материал, който гарантира дълъг експлоатационен живот на сградите. Температурните крайности не могат да го увредят – устойчив е на минусови градуси, не замръзва и не пропуска влага, има висока плътност, огънят не може да го разруши.   

Нискоенергийните къщи набират последователи, защото се известни със своята отлична топлоизолация. При изолирането на сградите отново могат да бъдат използвани различни материали. Те се подбират според метеорологичните условия в района, както и съобразно избрания проект, изчисления и изисквания на собствениците.

Каменна вата, стиропор и пенополиуретан са сред добрите изолационни материали, с които може да се постигне защита от условията във външната среда, от шумни звуци, а също и да се намалят евентуалните последствия при евентуален инцидент или пожар. 

Разгледайте жилищните сгради, продукт на устойчиво зелено строителство в затворения комплекс от нискоенергийни къщи Green Park Sofia, които ще ви впечатлят не само с визия и архитектура.