Теносиновит на Де Кервен. Болки в палеца и китката.

31
246
Добави коментар
physiofixbg
physiofixbg

Китката оформя гъвкава връзка между предмишницата и ръката. Тя има задача да позиционира оптимално ръката за извършване на фини двигателни дейности. При това, чрез нейната позиция се поддържа и оптимално дължинно-тензионно съотношение в дългите мускули на пръстите, така че да не изпадат в активна недостатъчност. Палецът е разположен перпендикулярно на останалите пръсти и е най-подвижен. Това му дава възможност да се противопоставя на останалите пръсти при осъществяване на различни захвати. Тъй като ръката е и важен сетивен орган, увреди в областта на китката и палеца биха предизвикали ограничаване на функционалните възможности на целия горен грайник. Теносиновитът на Де Кервен възниква в резултат на репитаторен микротравматизъм и пренапрежение и бавно и постепенно засяга функционално, а по-късно и структурно функцията на палеца и китката.

Анатомични особености

Мускулните сухожилия, които преминават по дорзалната повърхност на китката се задържат от екстензорния ретинакулум. Между него и дорзалната повърхност на китката се разполагат 6 фиброзни тунела, през които преминават сухожилията на разгъвачите на китката и синовиалните си обвивки. Този механизъм не дава възможност на сухожилията да се отделят от китката при контракция на мускулите като в същото време подсилва и стабилизира. Теносиновитът на Де Кервен е свързан с болка, оток и ограничени движения, засягащо мускулите на палеца и по точно сухожилията на дългия отвеждач и късия разгъвач, разположени в първия дорзален канал на китката. Заболяването се нарича още стенозиращ теносиновит и засяга предимно жени на средна възраст, както и активно спортуващи.

Симптоми и диагностика

Монотонните и еднообразни движениния раздразват синовиалното влагалище на двете сухожилия. То се възпалява, отича и задебелява. Постепенно първият остеофиброзен канал се стеснява, което компрометира плъзгаемостта на сухожилията разположени в него. Мястото е отекло и зачервено, а движенията на китката и палеца болезнени и ограничени. Болка може да обхване и предмишницата.

Диагнозата теносиновин на Де Кервен се поставя след преглед при лекар ортопед въз основа на подробна анамнеза и палпаторен преглед. За акуратно поставяне на диагнозата симптомите на пациента се провокират чрез теста на Финкелстейн. При него пациентът привежда палеца си към дланта, притиска го в другите пръсти и отвежда улнарно. Това опъва засегнатите сухожилия в канала и провокира изявата на болка.

Кинезиотейп апликация при теносиновит на Де Кервен Лечение на теносиновит на Де Кервен

Лечението може да бъде консервативно и оперативно. Консервативното лечение се препоръчва в ранен етап от развитието на теносиновита. То се състои в локално приложение на нестероидни противовъзпалителни и физиотерапия и кинезитерапия. Процедурите по физиотерапия включват нискочестотни електропроцедури, ултразук, лазер терапия, мануална терапия и изграждане на комплекс от упражниния за подобряване на плъзгаемостта на сухожилията и стабилизацията на китката.

Оператевно лечение се препоръчва като последен вариант на действие при краен неуспех на други терапевтични дейности. То се състой в надлъжно прерязване на екстензорния ретинакулум и разтваряне на фиброзния канал.