21 октомври 1956 г. – родена е Кари Фишър

1
136
Добави коментар
vocala
vocala

Кари Франсис Фишър е американска актриса и писателка, носителка на награда „Сатурн“ и номинирана за „Награда на БАФТА“ и две награди „Еми“. Известна е най-вече с ролята си на принцеса Лея Органа в оригиналната трилогия „Междузвездни войни“.

Кари Фишър е родена на 21 октомври 1956 г. в Бърбанк. Тя е дъщеря на две холивудски легенди – Деби Рейнолдс и Еди Фишър. Когато Кари е само на 3 години, баща ѝ напуска семейството и се жени за Елизабет Тейлър. Рейнолдс отглежда сама Кари и по-малкия ѝ брат, но по-късно се омъжва отново.

На 12 години момичето дебютира на сцената на нощния клуб на Деби в Лас Вегас. На 15 години напуска училище, за да се посвети на шоубизнеса. През следващата година Кари играе в пиеса на Бродуей заедно с майка си. Фишър завършва актьорско майсторство в Лондон, където по правило се държи на сценичната култура и се обръща много голямо внимание на речта и артикулацията.

Кари прави филмовия си дебют през 1975 г., партнирайки на Уорън Бийти в „Шампоан“. Същата година тя се явява на кастинг за роля във филма на Джордж Лукас „Междузвездни войни“ – нискобюджетна научна фантастика. Заради голямата конкуренция тя не очаква да получи ролята. Въпреки това тя е избрана за принцеса Лея Органа.

Филмът бие всички рекорди в класациите по приходи и се превръща в класика. Близо 30 години по-късно той все още е един от най-обичаните филми на всички времена. След успеха на „Междузвездни войни“ излизат неизбежните продължения – „Империята отвръща на удара“ и „Завръщането на джедаите“, които утвърждават славата на Кари и я превръщат в секс-символ.

На 23 декември 2016 г. Фишър пътува с полет на авиокомпания United Airlines от Лондон до Лос Анджелис, след края на европейската обиколка за представяне на книгата ѝ, когато получава сърдечен пристъп. Един пътник, седнал близо актрисата, съобщава, че е спряла да диша, а друг пътник извършва сърдечен масаж до пристигането на парамедици на мястото на инцидента. Въпреки усилията на медицинския екип, Фишър умира на 27 декември 2016 г. в 08:55 ч местно време, на 60-годишна възраст.