Озирис-Рекс изпрати първи снимки на астероида Бену от неговата повърхност!

1
106
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

Тази компилация от две снимки показва повърхността на астероида Бену малко преди и след като „Озирис-Рекс“ се докосва до него. Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

22 октомври 2020 г. 00:05 ч.

Светослав Александров. По-малко от денонощие след успешното спускане на американската мисия „Озирис-Рекс“ върху повърхността на астероида Бену, роботизираната станция изпрати своите първи снимки оттам. Вижте как изглежда астероидът в близък план! 

 

Снимка, заснета от „Озирис-Рекс“ по време на спускането към Бену.  Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

Напомням на читателите, че вчера, на 21-ви октомври, в около 01:10 ч. българско време „Озирис-Рекс“ изпълни благополучно програмата си за събиране на проби. Успехът бе резултат от работата на хиляди хора, както членове на екипа на мисията, така и присъединили се към тях доброволци от цял свят. Сред тези доброволци има и българи. Някои от нашенците, които се трудиха по картографирането на Бену с цел подбирането на безопасно място за спускане, са Светослав Александров (автор на този блог, единственият българин с повече от 200 картографирани снимки), Лъчезар Костов и Маринела Димитрова. Това се случи в рамките на партньорство между НАСА и организация на име КосмоКуест. 

Снимка, заснета след освобождаването на азота под налягане върху повърхността на астероида. Виждат се множество отломки – учените се надяват, че съществена част от тях са били събрани в контейнера. Photo credit : Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

Все още предстои да научим какво количество грунд и скали са попаднали в контейнера на „Озирис-Рекс“. Очакваме да получим потвърждение най-рано утре. 

За повече информация относно снимките: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/