Марксистките корени на BLM

2
170
Добави коментар
Novetika
Novetika

Идеята, че комунизмът може да намери почва за развитие в най-проспериращата капиталистическа държава в света, САЩ, доскоро звучеше като фантастика.

Но се оказва, че идеологическата платформа на организацията „Черните животи имат значение“ („Животът на чернокожите е от значение“, Black Lives Matter, BLM) има точно такава цел.

Уикипедия описва BLM като „децентрализирано политическо и социално движение, застъпващо се за ненасилствено гражданско неподчинение в знак на протест срещу инциденти на полицейска жестокост и всякакво расово мотивирано насилие срещу чернокожи“.

Но освен движението, има и организация с подобно име. Движението и организацията не са едно и също нещо.

Официалното наименование на организацията е Black Lives Matter Global Network Foundation. Тя е основана от Алиша Гарза, Опал Томети и Патрис Кулорс.

Движението BLM обединява хора, които се борят мирно за полицейска реформа, защото вярват, че афроамериканците са обект на неправомерно полицейско насилие.

Организацията BLM, обаче, е основана на марксистката идеология. В интервю за New York Post от 25 юни 2020 г., Патрис Кулорс заяви, че тя и колегите ѝ са „обучени марксисти“…