УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-16 с трима души на борда се завърна на Земята!

1
136
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: наземните екипи пристигат при приземилия се космически кораб „Союз МС-16“. Фото: Роскосмос

22 октомври 2020 г. 17:15 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 05:54 ч. българско време на Земята се завърна благополучно пилотираният космически кораб „Союз МС-16“. У дома се прибраха космонавтите на Русия Анатолий Иванишин и Иван Вагнер, както и техният американски колега Крис Кесиди. 

Напомням на читателите, че космическият кораб излетя на 9-ти април от площадка №31 на космодрума Байконур, точно когато по-голямата част от света беше затворена заради COVID-19. Иванишин, Вагнер и Кесиди прекараха в орбита почти 196 дни, като за това време извършиха множество научни експерименти в областта на медицината, космическата биология, биотехнологиите, физико-химичните процеси и т.н.

На борда на Международната космическа станция продължават да живеят космонавтите на Роскосмос Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков, както и астронавтката на НАСА Кейтлийн Рубинс. Към средата на ноември очакваме да излети пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ с астронавтите Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър, Шанон Уокър и Соичи Ногучи. Все още няма точно определена дата, тъй като от СпейсЕкс продължават да диагностицират отклонението от работата на двигател по време на опита за изстрелване на GPS спътник. 

Предстоят обаче още няколко безпилотни изстрелвания за натоварената програма на Илон Мъск, преди да станем свидетели на следващия пилотиран старт. Стига времето да е благоприятно, още тази вечер в 19:14 ч. българско време може да излети ракета „Фолкън 9“ с поредните спътници „Старлинк“. Извън всякакъв спор е, че през 2020-та година Мъск ще бъде абсолютен лидер по брой осъществени космически полети. 

Източник: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/