Гранола с ядки – кето закуска или енергийни барчета

1
144
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Зърнена закуска, мюсли, гранола – има ли разлика и ако да – каква е тя? Всъщност и мюслито, и гранолата са леки зърнени закуски. Разликата е в това, че при мюслито съставките са сурови – валцувани, неварени овесени ядки, пресни плодове и ядки като бадеми, орехи и т.н.

Традиционно гранола се прави от ядки, валцувани овесени ядки, мед и сушени плодове като сместа от тези съставки се изпича. Може да се натроши и да се използва като зърнена закуска или да се направят гранола барчета. Те са чудесни за път, при преходи или за енергийно хапване в офиса.

Кето вариантът на рецептата за домашна гранола е изключително лесен за приготвяне, а заради съставките си – супер полезен.

Ето какво ще ни бъде необходимо, за да си приготвим безглутенова и нисковъглехидратна гранола у дома:

 

Домашна кето гранола с ядки и кокосово масло

 

 

Гранолата, която ще си приготвим, е подходяща за нисковъглехидратни режими, не съдържа захар и е безглутенова.

Необходими продукти за 3 порции кето гранола с ядки: 200 г натрошени бадеми 200 г натрошени орехи 200 г неподсладен кокосов чипс 50 г сусам 50 г сушени боровинки 2 с. л. ленено семе ½ ч. л. смлян карамфил 1 ½ канела 1 ч. л. стевиола с ванилия ½ ч. л. сол 1 яйчен белтък 50 г разтопено кокосово масло Приготвяне: Включете фурната на 175 градуса. В по-широка купа смесете ядките, семената, сушените боровинки и кокосовия чипс. Добавете и подправките. Разбийте белтъка, докато стане на пяна и изсипете в сухата смес. Добавете разтопеното кокосово масло и разбъркайте старателно с шпатула. Върху хартия за печене, предварително леко намазнена с кокосово масло или напръскана с готварски спрей, изсипете сместа. Разпределете я по цялата площ на хартията. Печете около 20-25 минути, докато не добие златист цвят. На 10-тата минута от печенето леко разбъркайте.

 

Идеи за сервиране на домашна гранола

Натрошена и залята с мляко е най-често срещаният начин за консумиране на гранола. С добавена 1 с. л. лешников тахан се получава чудесно и питателно хапване, което ще ви зареди с енергия и засити.

Другият вариант е да я нарежете на правоъгълни барчета – за гости или за път. Съхраняват се лесно и запазват формата си.

Можете да използвате натрошената гранола като допълнение към салата за хрупкавост или за декорация на сладолед.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

Ако нашето предложение за домашна кето гранола ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!