Катаракта: какво представлява, симптоми, видове и превенция

1
215
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Катаракта, известна още като „перде на окото“, най-просто казано представлява замъгляване на очната леща. Обикновено се появява с напредване на възрастта – след 40 години, като резултат на слепването на протеините, които помагат за изграждането на лещата. Всъщност именно това причинява замъгленото зрение. Катарактата е най-честата причина за загуба на зрение в световен мащаб, но за щастие е лечима. Днес ще разгледаме подробно симптомите на заболяването, неговите видове и как можем да го предотвратим.

 

Как се развива заболяването катаракта?

Нормално лещата на окото е прозрачна. За хората, които имат катаракта обаче, замъгляването на лещата оставя впечатлението, че гледат през заледено или замъглено прозорче. В резултат зрението е нарушено и може да затрудни четенето, шофирането на кола (особено през нощта), в по-тежки случаи – дори затруднено разпознаване на лица. Повечето видове катаракта се развиват бавно и ранни симптоми трудно могат да се разпознаят, тъй като в началото тя засяга само малка част от лещата на окото. В крайна сметка заболяването прогресира и става причина за намалено зрение. Това обаче може да отнеме много години.

С напредването на възрастта лещите на очите стават по-малко гъвкави, по-малко прозрачни и по-дебели. В резултат тъканите в лещата започват да се разпадат и да се слепват, замъглявайки малки области в нея. Тъй като катарактата продължава да се развива, замъгляването става по-осезаемо и включва по-голяма част от лещата. Когато заболяването се разпространи, започва да блокира светлината, преминаваща през лещата, пречейки на изображението да достигне до ретината. В резултат на това зрението се замъглява.

Катаракта обикновено се развива и в двете очи, но понякога засяга и само едно от тях. Когато и двете очи са засегнати, катарактата може да прогресира с различна скорост във всяко око, причинявайки зрителни симптоми само в едното око, докато другото все още е с нормално зрение. Отначало по-силното осветление и очилата могат да ви помогнат да се справите със симптомите. Но ако увреденото зрение пречи на обичайните ви дейности, може да се наложи операция. За щастие, тя обикновено е безопасна и ефективна процедура.

 

Симптоми на катаракта

Освен замъгляване на зрението, което е основният симптом на катарактата, има и други симптоми, за които трябва да следите, ако се съмнявате, че може да страдате от заболяването. Като начало някои видове могат да ви накарат да виждате цветовете по-малко живи, с жълтеникав оттенък, като през филтър за снимки „сепия“. За хората около вас пък напредналата катаракта може да накара зеницата да изглежда светло сива вместо черна. Освен това наблюдавайте за:

чувствителност към светлина; затруднено зрение през нощта или при слаба светлина; двойно виждане; визуални ореоли около ярки светлини; чести промени в диоптрите.

Запишете си час за очен преглед, ако забележите някои от тези промени в зрението си. Случаят може да бъде спешен, особено ако развиете внезапна болка в очите или главоболие. Затова не отлагайте!

 

Видове катаракта

Има много видове катаракта, но по-често срещани са следните:

Това е най-честата форма на катаракта. Тя се образува в центъра на очната леща (ядрото), като постепенно се влошава и засяга зрението. Нарича се още ядрена склеротична катаракта. Всеки, който живее достатъчно дълго, обикновено развива този тип катаракта. Под нейно влияние с времето лещата се втвърдява и става жълта и дори кафява. Трудно се виждат малки детайли, цветовете стават по-малко богати и се виждат ореоли около ярки предмети през нощта.

Тя засяга външните ръбове на лещата. Основният неин симптом са отблясъците, които правят нощното шофиране особено трудно. Образуват се нещо като триъгълници, които сочат към центъра на окото. Докато те растат, разпръскват светлината и стават причина за тези отблясъци. Допълнителни симптоми са трудното различаване на близки цветове или невъзможност да прецените колко далеч е даден обект.

Задна субкапсулна катаракта

Тя се образува в задната част на капсулата на лещата – частта от окото, която заобикаля лещата и я задържа на място. Този вид се развива по-бързо от другите и симптоми могат да се появят в рамките на месеци. Те влияят на зрението отблизо и го затрудняват най-вече при ярко осветление.

За съжаление, някои хора се раждат с катаракта или я развиват по време на детството. Тези случаи могат да бъдат генетични или свързани с вътрематочна инфекция или травма. Вродената катаракта може да се дължи и на определени състояния, като миотонична дистрофия, неврофиброматоза тип 2 или рубеола. Вродената катаракта не винаги засяга зрението, но ако го направи, обикновено проблемът се отстранява бързо след откриването.

 

Кои хора са по-предразположени към развитие на катаракта?

За съжаление, има рискови фактори, които увеличават възможността за развитие на катаракта, както и за по-бързо напредване на заболяването. Предразположени са най-вече хората от следните групи:

диабетици; хипертоници; пушачи; хората с наднормено тегло; алкохолици; фамилно обременените; хора, които вече имат други заболявания на очите.

Трябва да подчертаем, че стресът, продължителното стоене пред компютър и леката до умерена дехидратация също допринасят за развитие на катаракта.

Лечение

Симптоматиката на заболяването може да бъде лекувана чрез медикаменти и по-висок диоптър, но ако желаете да се отървете завинаги от катарактата, операцията е единственият изход. Тя ще ви бъде препоръчана от специалист, когато заболяването започне да пречи на ежедневните ви дейности като четене и шофиране, или възпрепятства лечението на други очни проблеми. Операцията за премахване на катаракта обикновено е много безопасна и има висок процент на успех. Повечето хора могат да се приберат вкъщи в деня на операцията. Има два основни метода, по които се извършва:

При нея се отстранява мътната част на лещата чрез дълъг разрез на роговицата. След операцията се поставя изкуствена вътреочна леща там, където е била естествената леща. Към този метод се пристъпва при много напреднала катаракта.

При този модерен хирургичен метод се използват ултразвукови вълни за разчупване на лещата и отстраняване на катарактата. Предпочитан е през последните години.

Превенция срещу катаракта

 

 

Всъщност, нищо не може да ви гарантира на 100%, че няма да развиете катаракта. Често пъти тя просто е неизбежна с напредването на възрастта, особено ако има и фамилна обремененост. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да намалите риска от заболяването:

Носете слънчеви очила, за да намалите излагането на очите си на вредните слънчеви лъчи. Спрете цигарите. Хранете се здравословно Бъдете физически активни, дори тренировки няколко пъти седмично ще бъдат от полза. Вземете навременни мерки при диабет и хипертония. Ограничете алкохола.

Не на последно място ще споменем и редовните профилактични прегледи. Те могат да помогнат за откриване на катаракта и други очни проблеми в ранен етап, когато лечението ще бъде по-лесно и бързо. Консултирайте се със специалист колко често трябва да преглеждате очите си, тъй като всеки случай е индивидуален. Междувременно можете да се информирате и за други причини за дискомфорт в статията Очите – причини за дискомфорт.

Бъдете здрави!