Рецепта с целина и козе сирене

1
200
Добави коментар
forlifebg
forlifebg

Скоро не сме приготвяли рецепта с целина, а този зеленчук трябва да присъства все по-често във всяка кухня. Особено подходяща е целината за нисковъглехидратни режими, защото 100 г от нея съдържат само 2,97 г въглехидрати, 1,6 от които – фибри.

Освен, че е с ниско съдържание на въглехидрати, целината е богата и на калий. Приемането на достатъчно калий играе важна роля в балансирането на електролитите в организма и избягването на кето грипа.

А сега да пристъпим към приготвянето на пълнени стъбла от целина с козе сирене.

 

Рецепта с целина и козе сирене – нисковъглехидратно и лесно

Ако не сте пробвали да печете стъбла от целина досега – радваме се, че сте на тази страница, защото ще преоткриете чудесния вкус на още един зеленчук, когато е изпечен. Като цяло тази рецепта, освен, че е лесна, ви дава и свободата да включите любимите си продукти в нея. Ето какво ще ви бъде необходимо за нашето предложение:

Нужни продукти за 4 порции: 100 г козе сирене 1 с. л. сух чесън 1 с. л. сушен босилек 1 ч. л. екстра върджин зехтин 200 г стъбла целина, разрязани наполовина Сол и черен пипер на вкус

 

Приготвяне на нашата рецепта с целина и козе сирене: Включете фурната на 175°C. В малка купичка смесете сиренето, чесъна, босилека и зехтина. Овкусете със сол и черен пипер. Разпределете сместа в разполовените стъбла от целина. Наредете ги върху тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Печете ги около 30 до 40 минути, докато целината е сготвена, но не прекалено мека.

Пригответе си тази рецепта с целина и козе сирене – абсолютно подходяща за предястие по всякакъв повод.

Знаете ли, че автентичното френско козе сирене се нарича chèvre? Думата означава просто „коза“. Умението за правенето му се е предавало от поколение на поколение земеделски стопани в продължение на хиляди години.

Има много разновидности на chèvre – от мек вариант, напомнящ крема сирене, до твърди версии, които, узрели, са отличен заместител на пармезан. Франция произвежда голям брой кози сирена, особено в долината на Лоара и Поату. Там е разпространено твърдението, че козите са докарани от маврите през 8-ми век. Bucheron, Chabis, Chavroux, Clochette, Couronne Lochoise са само някой от многобройните видове Chèvre.

 

Още от здравословната ни кухня

 

 

Ако нашето предложение за рецепта с целина ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!