Европейската ракета Ариана 6 се устреми към ново отлагане – този път за 2022 г.

1
131
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 октомври 2020 г. 08:05 ч. Космическата ракета „Ариана 6“, която бива разработена от АрианаГруп под авторитета на Европейската космическа агенция (ЕКА), не се очертава да лети преди 2022 година. Новината бе съобщена от BFM Business. 

Това е второто голямо забавяне за дебютния полет на ракетата. „Ариана 6“ трябваше да дебютира през 2020 година, след което настъпи първото отлагане за 2021-ва. 

Основната причина за това второ протакане според източниците е здравната криза с коронавирируса. Въпреки всичко официалното ръководстно на АрианаГруп признава, че и преди това графикът е бил плътно натоварен и податлив на забавяния.

Мнозина се оплакват, че съм прекомерно критичен към проблемите на руската космическа програма. Но аз съм много по-безмилостен към тези на европейската. „Ариана 6“ още не е готова и няма да полети преди 2022 г., а тя е вече морално остаряла, тъй като разработчиците се отказаха от възвръщаемостта. Така европейските правителства се принуждават да подписват споразумения, които ще гарантират, че европейските спътници ще летят на „Ариана 6“, независимо от факта, че е съществено по-скъпа от частично-възвръщаемата американска ракета „Фолкън 9“, разработена от Илон Мъск.

Само че през 2022 г. китайските клонинги на „Фолкън 9“ може да са вече готови, а модерната и изцяло възвръщаема система за изстрелване „Супер Хеви“ със „Старшип“ на Мъск ще е влязла в експлоатация. Не просто Европа ще изостава от Щатите, ами ще е и под нивото на Китай. 

На илюстрацията: ракетата „Ариана 6“, която е морално остаряла още преди да полети. Credit : ESA