Тъжно: Източна Европа няма свои представители на МКС!

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

2 ноември 2020 г. 13:00 ч. Днес НАСА публикува подробна карта, изобразяваща държавите, които са изпратили свои астронавти до МКС. И докато МКС е безспорен рекордьор в сравнение с всички предходни станции по абсолютен брой посетители (общо 241), Източна Европа отсъства на картата… 

Това е тъжен факт, защото, докато западни активисти се тупат в гърдите колко са мултикултурни и колко подкрепят разнообразието (т.нар. „дайвърсити“), истината е, че цели региони от света отсъстват. А е още по-тъжно, че Източна Европа няма никакво присъствие. Държави като Полша, Унгария, Монголия, Румъния и България, които някога са били дейни участници в програмата „Интеркосмос“, днес стоят встрани от най-голямата международна космическа инициатива. Е, не изцяло – български експерименти са били качвани на МКС. Но не и хора. 

След очаквания провал на комунистическия режим днес времената са различни. Никой не е длъжен да организира програма за „братска взаимопомощ“. Не е нужно и да се връща „Интеркосмос“. Топката е в нашето поле. Ние трябва да сме самоинициативни. Ние трябва да се предлагаме. Как би могло да стане, след като по време на т.нар. „преход“ ни бе натяквано от лукави демагози, че сме твърде малка държава, за да си позволим да правим фундаментална наука? 

Днес има много талантливи български деца, които участват в космическите лагери на НАСА. Как биха се почувствали, след като погледнат тази карта? И ще повярват ли, че за тях има бъдеще? 

Image credit : NASA