Тайната на голите къртичести плъхове за устойчивост към рак

1
130
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Продължаваме с третата поредна статия по въпросите, защо някой животни, най-вече бозайници не боледуват от онкологични заболявания. Днес представяме още една статия за голите къртичести плъхове.

Голите къртичести плъхове могат да живеят невероятно дълго време и да имат изключителна устойчивост на раковите новообразувания благодарение на уникални условия в клетките  на телата им, които спират размножаването на раковите клетки, според ново изследване.

Разбирането, как тези забележителни животни са почти напълно имунизирани срещу рака би могло да подобри разбирането ни за ранните стадии на заболяването при хората и да  доведе до нови начини за предотвратяване им или към развитието на по-добро лечение.

Досега се смяташе, че голите къртичести плъхове почти никога не са се разболявали от рак, защото “здравите” им клетки са устойчиви на превръщането им в ракови клетки.

Въпреки това,  изследователи от университета в Кеймбридж за първи път са показали, че гените, за които е известно, че причиняват рак в клетките на други гризачи, също могат да доведат до  същото и при голите къртичести плъхове.

Резултатите са публикувани в списание Nature.

Това откритие предполага, че това, което отличава голите къртичести плъхове е микросредата – сложната система от клетки и молекули, обграждащи клетката, включително имунната  им система.

Изследователите смятат, че взаимодействията с тази микросреда е това, което спира първоначалните стадии на рака да се развие в тумори, а не някакъв механизъм за  устойчивост към рак в здравите клетки, както се смяташе преди.

Резултатите са били изненада и напълно са преобразили разбирането за резистентност към рак при голите къртичести плъхове. Ако можем да разберем, какво е особеното в  имунната им система на тези животни и как тя ги предпазват от рак, може да успеем да разработим интервенции за предотвратяване на болестта при хората.

Голите къртичести плъхове (Heterocephalus glaber) са заравящи се гризачи, от Източна Африка. Те могат да живеят до 37 години и са силно устойчиви на рак като има само няколко  са наблюдавани случая при животни в контролирани условия. Други необичайни черти, които са ги направили интересни за науката, са единственият бозайник, който няма  чувствителност към болка към химични стимули в кожата си и е в състояние да издържа на много ниски нива на кислород (хипоксия).

В проучването изследователите са анализирали 79 различни клетъчни линии, отгледани от пет различни тъкани (на черва, бъбреци, панкреас, бял дроб и кожа) на 11 отделни  голи къртичести плъхове. Те са заразявали клетките им с модифицирани вируси, за да въведат гени, причиняващи рак. Известно е, че тези гени причиняват рак при мишки и клетки на плъхове,
но не се очаква да могат да трансформират клетките на голите къртичести плъхове в ракови.

За учудване на учените заразените клетки на голи къртичести плъхове са започнали да се размножават и бързо да образуват колонии в лабораторията. От този ускорен растеж  се е установило, че те са станали ракови.

След това екипът е инжектирал тези клетки на мишки и в рамките на седмици мишките са образуват тумори. Този поразителен резултат е показвал, че околната среда на тялото на  голите къртичести плъхове са предотвратявали развитието на рака, което е противоречало на предишни проучвания, които са предполагали, че присъщата им характеристика на клетки от  голи къртичести плъхове ги е спирала да се превръщат в ракови.

Сега учените ще продължат да изследват механизмите, чрез които клетките голите къртичести плъхове спират раковите да се развиват в тумори. Особен интерес  е уникалната им имунна система, тъй като човешката такава играе критична роля в защитата ни от рак и тази си сила вече е ефективно използвана в  съвременните имунотерапевтични лечения.

Цялата дейност с голите къртичести плъхове, от изучаването на тяхната устойчивост на хипоксия към нечувствителност към болка и устойчивостта им на рак, е насочена към това да се възползваме от екстремната биология на този вид, и да разберем повече за това как телата ни работят нормално.

Източник на информация:

1.https://medicalxpress.com/news/2020-07-secrets-naked-mole-rat-cancer-resistance.html