Как да се предпазим от сезонните вируси?

1
126
Добави коментар
gala.vision
gala.vision

Укрепване на имунната система

С промените в климата и размиването границите на сезоните, породено от покачването на средните месечни температури, организмът все по-трудно се адаптира към промените, а вирусите процъфтяват в топла среда.

Благодарение на това класическите есенни и зимни настинки не закъсняват. Носенето на маска не е гаранция за предпазване от вируси, а здравият организъм, който е най-надеждната бариера.

BioBazar дава лесни за изпълнение съвети как да укрепите имунната си система и да се противопоставите на вирусите.

Прекарвайте повече време на открито

През ноември, месецът, който обича да ни подготвя за смразяващата зима, постоянно се чува кихане и кашляне около нас. Външната температура и честотата на настинките не винаги имат общо помежду си обаче.

Човек не настива по-бързо само защото е попаднал в буря и останал с мокри дрехи в хладно време, както бабите ни често ни предупреждават. Всъщност поведението ни е това, което насърчава разпространението на студените вируси през есента и зимата.

В студените и влажни дни общественият транспорт е по-вероятно да се използва от повечето хора за придвижване, а животът все повече се случва на закрито. Така възникват оптимални условия за придвижването и разпространението на вирусите.

Изследователи от Йейлския университет са установили чрез експеримент с мишки, че определени защитни механизми на човешкия организъм функционират по-зле, когато е студено. Така че, дори и с предпазни маски не сме застраховани.

Затова е все по-важно да обръщаме внимание на укрепването на имунната ни система и да я подготвим по възможно най-добрия начин за студените атаки в края на есента и началото на зимата.

Ето как работи нашата имунна система

Накратко, нашата имунна система предотвратява голяма част от вирусите и патогените, с които сме в досег, преди да причинят трайно увреждане на тялото ни.

Борбата с нарушителите протича на няколко етапа:

Първата защита се осигурява от механични бариери като кожата, лигавиците и стомашната киселина, като те предотвратяват навлизането на патогените в тялото.

В следващата стъпка, така наречените „фагоцити“, улавят патогените и ги заключват. Този процес се нарича „неспецифична вродена имунна защита“. Но съществува и “специфична имунна защита”, която е насочена специално срещу определени патогени.

Тя се състои от имунни клетки, които могат да произвеждат антитела срещу патогена. Тези антитела остават в тялото дори след преодоляване на инфекцията и могат да реагират бързо, ако същият патоген атакува отново.

Както се оказва, нашата имунна система е сложна и интелигентна система. За съжаление, не винаги работи перфектно и това се дължи както на хранителните и хигиенните ни навици, така и на начина ни на живот.

Всеки, който се храни нередовно и с нездравословна храна, постоянно е под стрес или спи твърде малко, отслабва защитните сили на организма си и инфекциите могат да проникнат по-бързо и лесно.

С тези съвети можете да подпомогнете имунната си система в ежедневната й работа.
1. Укрепване на имунната система: Яжте добре балансирани храни

Често чуваме, че здравите хора не се нуждаят от хранителни добавки, за да подсилят имунната си система.

Хранителните нужди могат да бъдат покрити изцяло чрез балансирана диета със свежи плодове и зеленчуци. Тази балансирана “цветна” диета гарантира, че получавате достатъчно витамини и минерали.

За да се борят с патогените, фагоцитите се нуждаят от достатъчно желязо и цинк. Освен това селенът, витамин С, витамин Е и вторичните растителни вещества подпомагат разграждането на свободните радикали, които иначе могат да атакуват клетките и тъканите.

Здравословната чревна флора също е важна за имунната система, тъй като в червата живеят много бактериални колонии, чийто баланс затруднява размножаването на вредни патогени и микроби.

Тези “добри” бактерии се нуждаят от храна – в идеалния случай под формата на фибри, които могат да се намерят в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите продукти. Пробиотичните млечни продукти също могат да бъдат в подкрепа.

2. Укрепване на имунната система: Приемайте достатъчно течности

Течността е жизненоважна за всички процеси в нашето тяло, включително имунната система. От една страна, добрият воден баланс гарантира, че всички области на тялото ни са добре снабдени с кръв.

Това е от полза за лигавиците, които създават първоначалната имунна бариера. Тъй като в студените сезони прекарваме много време в отопляеми помещения, носните лигавици са склонни към изсъхване. Затова трябва да се предприемат активни контрамерки, така че вирусите да нямат шанс.

От друга страна, водата е незаменима за процесите на прочистване и детоксикация в организма, чрез които вредните патогени могат бързо да бъдат „измити“ отново.

Ако не сте възпрепятствани по медицински причини, би било оптимално да се пият поне два литра течности на ден.

В този смисъл компанията Rabenhorst, Германия, специализиран производител на висококачествени здравословни сокове, може да се гордее с традиция на повече от 200 години в производството на имуностимулиращи напитки.

Първоначално основана като винарна, фирмата предлага пастьоризиран гроздов сок за пръв път в Германия през 1898 г. под формата на „вино без алкохол“.

С този ценен опит като „производител на сокове от самото начало“, компанията Rabenhorst се специализира отрано в разработването на висококачествени плодови и зеленчукови сокове със здравен профил, т.е. с важни за опазването на здравето качества.

Само няколко години по-късно класическият Roter Rabenhorster с желязо вече се продава в немските аптеки. Това прави соковете Rabenhorst едни от първите артикули за имунна защита в търговската мрежа.

Предимствата на продуктите са по-големи от всякога днес! Според проучване от 2006 г., Rabenhorst изпреварва всички останали конкуренти по отношение на ползите за здравето и биологичното качество.

Неслучайно марката е лидер на пазара в сегмента на соковете, ориентирани към здравето, в продължение на много години.

Независимо дали е Rabenhorst 11 + 11, единственият мултивитаминен директен сок, Rabenhorst Vitesse – сок за имунната система или един от четирите сока Rotbäckchen за деца, универсалната и ефективна селекция на Rabenhorst и Rotbäckchen, като индивидуална допълнителна гама продукти, гарантират оптимална защита за здравето.

Научните изследвания доказват положителния принос на червените боровинки и копривата за поддържане здравето на пикочните пътища. Мощните свойства на двете растения се допълват по отличен начин в новия Rabenhorst Cranberry.

Другите сокове на Rabenhorst Plus също са разумна алтернатива за всеки, който цени естествените хранителни добавки.

Със серията Rabenhorst Vitesse компанията успя да предложи четири силни и ефективни градивни елементи за повече жизненост в ежедневието.

Вкусните сокове имат различен ефект: здрави кости, функционални нерви и мускули, умствена сила и силна имунна система.

В допълнение към класиката на Rabenhorst като 11 + 11, мултивитаминният сок, приготвен от единадесет неконцентрирани сока и с единадесет витамини, диетичната серия Rabenhorst Leicht или висококачественият сок от нар, са особено популярни соковете Rotbäckchen.

В обобщение – разходките на открито, спортът, здравословната храна и обилният прием на имуностимулиращи течности ще ни помогнат да посрещнем пролетта силни и здрави, въпреки всички предизвикателства на сезона и ежедневието ни.