УСПЕХ: Чисто нова ракета Фолкън 9 изведе в орбита GPS спътник!

2
136
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от изстрелването тази нощ. Photo credit : SpaceX

6 ноември 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 01:24 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя частната американска ракета „Фолкън 9“. Полетът завърши с успешно извеждане на навигационен спътник от системата GPS в целевата му орбита, а успехът отваря пътя към изстрелването на пилотирания космически кораб „Крю Драгън“ в средата на ноември. 

Напомням на читателите, че първоначално мисията бе насрочена за 2-ри октомври. В последните секунди на обратното броене обаче бордовият компютър установи проблем с двигателите „Мерлин“ и прекрати процедурите по изстрелване. Последващият анализ показа, че става въпрос за дреболия – бяха намерени остатъци от лак, който принципно се нанася върху двигателите с цел тяхното предпазване от корозия, а по-късно се премахва. Понеже той не е бил премахнат навреме, блокирал клапаните. Оказа се, че същите следи от лак били намерени на още две нови ракети „Фолкън 9“ – включително тази, която ще трябва да изведе до МКС кораба „Крю Драгън“ с четирима астронавти.

Бързата диагностика доведе до съвсем леко отлагане на старта на пилотирания кораб „Крю Драгън“. Сега мисията е насрочена за 15-ти ноември в 03:29 ч. българско време. 

Но да се върнем на днешния полет. Напоследък рядко се случва СпейсЕкс да разчита на ракети с изцяло нови първи степени, като компанията разчита основно на вече върнати такива от предходни мисии. Доскоро Департментът по отбраната, който e създал програмата GPS, изискваше чисто нови ракети за мисиите си. Същото се отнасяше и за НАСА – американската космическа агенция не желаеше да изстрелва астронавти с рециклирани степени. Наскоро обаче НАСА отстъпи от това изискване, а след това и Департментът по отбраната. Следователно в бъдеще по-рядко ще наблюдаваме мисии с нови „Фолкън 9“. 

Днес новата първа степен си свърши прекрасно работата, след което извърши меко приземяване върху роботизираната океанска плотформа „Разбира се, че все още те обичам“ девет минути след началото на мисията.

Това бе третото доставяне на GPS спътник в космоса от ракета на СпейсЕкс. Предишните две изстрелвания също завършиха успешно и освен това имаше още едно изстрелване през август 2019 г., което разчиташе на ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс „Делта 4“ в среднотоварен вариант. Това бе последният полет на среднотоварна „Делта“ преди нейното пенсиониране.

Спътниците GPS се строят от аерокосмическия гигант Локхийд Мартин.

Запис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/