Дефектен софтуер даде фалшива преднина на Джо Байдън

1
155
Добави коментар
Novetika
Novetika

6000 републикански гласа в окръг Антрим, щата Мичиган са били погрешно преброени в полза на демократите заради бъг в софтуера за броене на вотовете.

След обновяване на преброените гласове, резултатът в окръга се е обърнал в полза на президента Доналд Тръмп. Той е получил преднина от 2494 гласа пред Джо Байдън.

„Служител на окръга призна, че бъг в сортиращия софтуер е причинил грешка в преброяването на гласовете“, каза председателят на Републиканска партия в Мичиган, Лора Кокс, по време на пресконферения на 6 ноември 2020 г.

Същия софтуер — на компанията Dominion Voting Systems — е ползван в 47 от 83 окръга в щата, добави Кокс.

Технически проблем в системите на Dominion в два окръга на щата Джорджия спря за няколко часа подаването на бюлетини в деня на изборите.

Dominion Voting Systems и семейство Клинтън

Компанията Dominion Voting Systems предоставя хардуер и софтуер за електронно гласуване, включително машини за гласуване и сортиране в САЩ и Канада. Техни продукти ползват 28 щата в САЩ и Пуерто Рико.

Интересен факт е, че компанията е партньор на фондацията на Бил и Хилъри Клинтън, Clinton Foundation.

Dominion Voting Systems и Clinton Global Initiative (една от международните инициативи на Clinton Foundation) са сътрудници в проекта DELIAN Project.

Проектът предоставя на новосъздадени и следвоенни демокрации достъп до надеждни технологии за гласуване. Стартира през 2014 г. в Гвиана, а впоследствие машини и технологии за гласуване са използвани в държави в Африка, Карибите и Латинска Америка.

Семейство Клинтън не са единствените влиятелни фигури от Демократическата партия, свързани с Dominion Voting Systems.

Dominion Voting Systems и Демократическата партия

Надеам Елшами, бивш началник кабинет на председателя на Камарата на представителите, Нанси Пелоси, миналата година е станал лобист на Dominion.

Нещо повече, влиятелен акционер в Dominion е Ричард Блум, който е съпруг на Даян Файнщайн, сенатор демократ от щата Калифорния.

Любопитно е също, че служители на Dominion Voting Systems масово са правили дарения в полза на ActBlue, основна интернет платформа за набиране на средства за Демократическата партия.

От 92 дарения, направени от служители на Dominion през 2019 г. и 2020 г., 80 са били в полза на ActBlue, 7 в полза на бившия кандидат-президент от Демократическата партия Бърни Сандърс, 4 в полза на Доналд Тръмп и 1 в полза на Националния комитет на Демократическата партия.

В изявление от 7 ноември на сайта на Dominion Voting Systems пише, че няма сигурни данни и доказателства за системни софтуерни грешки в Джорджия и Мичиган.

В момента Джо Байдън има лека преднина пред Доналд Тръмп и в двата щата. Масовите медии в САЩ прибързано обявиха Джо Байдън за победител в президентските избори през 2020 г. Броенето на гласове все още не е приключило.

Деси Иванова живее в САЩ от 2000 г.