Как да се справите с мускулна треска след интензивна тренировка

1
133
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

След интензивна физическа активност вероятно поне веднъж сте са изпитвали чувството на болка и дискомфорт в тялото, познато като мускулна треска. Всъщност от болки в тялото след тренировка не са застраховани дори трениращите, които редовно посещават фитнес залата. Обикновено мускулна треска се появява, след като дълго време човек не е спортувал или при започване на нов тренировъчен режим и промяна в практикуваните досега упражнения.

В повечето случаи неразположението и болките в тялото продължават няколко дни, но те са напълно достатъчни, за да провалят планираните тренировки в залата. Въпреки че специалистите все още имат разногласия по темата как се появява мускулната треска, предполага се, че острата болка се дължи на много малки разкъсвания на мускулните влакна, предизвикани от силно натоварване на мускулите и мускулните групи. Най-често мускулите, които трениращите претоварват, са тези на бедрата, прасците, гърдите и корема. Мускулна треска е неприятно усещане, което невинаги можем да избегнем, но пък можем да се научим как да се справим по-бързо с него, за да не пропускаме дните за спорт. Ето и нашите съвети как да се възстановите по-бързо.

Раздвижване на цялото тяло

Първата реакция на тялото при появата на мускулна треска е да се ограничи движението. Това временно помага за намаляване на болката, но същевременно удължава и периода, през който ще чувствате неразположение в тялото. За да възстановите възпалените мускули, е препоръчително да практикувате стречинг упражнения за раздвижване на тялото и стимулиране на кръвообращението. Статичните стречинг упражнения служат за нормализиране на сърдечната дейност, успокояват дишането и мускулатурата.

Бъдете внимателни с интензитета на разтягане и ако почувствате силна болка в мускулите, преустановете упражненията. Важно е да си припомняте, че правилната загрявка подобрява работата на ставите, повишава тяхната активност и служи за укрепване на сухожилията. Затова не се подлагайте на интензивни натоварвания, без да сте загрели предварително.

Хидромасаж в джакузито

Хидротерапията е чудесен начин за отпускане на мускулите и изключително важен етап от тяхното възстановяване. За много спортисти ползването на джакузи или хидромасажна вана се превръща в неразделна част от ежедневните ритуали след тренировка. Основните ползи от хидромасаж са предотвратяване образуването на млечна киселина в мускулите,  облекчаване на болките в тялото и лекуване на възпаления и травми.  Освен това водният масаж значително отпуска мускулите и намалява умората в тялото. Същевременно топлата вода подобрява кръвообращението и така подпомага достигането на повече кислород и полезни вещества до натоварените мускулни влакна.

Отпускащ масаж за цялото тяло

Масажът е един от най-добрите и сигурни начини да отпуснете тялото, мускулатурата и нервната система. Според специалисти прилагането на масаж след тренировка ускорява почти двойно времето за възстановяване на тялото, защото се подобрява еластичността на тъканите и се отпуска цялото тяло, включително натоварените мускулни групи. В зависимост от областта, която най-силно е засегната, и болката, която изпитвате, професионалните терапевти ще изберат за вас най-подходящата масажна процедура. Обикновено за намаляване на болката при мускулна треска се използват дълбокотъканни техники и стречинг упражнения, които премахват общата скованост и помагат при разкъсванията на мускулни влакна.

Контрастен душ

Топлата вода и добре затоплените помещения значително помагат да се справим с възникналата мускулна треска. Но в случаите, когато усетите напрежение и болка в тялото непосредствено след тренировка, е препоръчително да се подложите на предизвикателството наречено контрастен душ. Вероятно в самото начало усещането от резкия преход между топла и студена вода ще ви се стори неприятно, но това е  доказан метод за подобряване на циркулацията на кръвта и движението на лимфата. Контрастните душове помагат за намаляването на мускулната треска след тренировка, тъй като подпомагат изчистването на млечната киселина от мускулите. Тази терапия е ефективна също и при лекуването на травми и разтегнати сухожилия.

Посещение в в спа центъра

Какво по-приятно от пълно отпускане на тялото и ума след серия от релаксиращи процедури в спа центъра. Ако изпитвате болка в мускулите вследствие на интензивна тренировка, използвайте следващия ден за разтоварване в спа центъра. Горещият въздух в сауната и парната баня ще ви помогне да се отпуснете и да се чувствате по-отпочинали. Разбира се, посещението в спа центъра е само временно решение на проблема, което ще намали болката и продължителността на мускулната треска, но пък напълно си заслужава да се отдадете на това отпускащо изживяване.

Появата на мускулна треска не е повод да се затворите у дома и да усещате болка и умора дни наред. Винаги можете да опитвате различни начини за облекчаване на напрежението в мускулите, така че по-бързо да се върнете към обичайния си тренировъчен план.

Последни публикации в блога

След интензивна физическа активност вероятно поне веднъж сте са изпитвали чувството на болка и дискомфорт в тялото, познато като мускулна треска. Всъщност от болки в тялото след тренировка не са застраховани дори трениращите, Забързаният начин на живот е една от основните причини за появата на здравословни проблеми. През есента ежедневните задачи неминуемо се увеличават. Независимо дали работим от офиса или вкъщи, ние прекарваме почти 8 часа Редовните тренировки в спортната зала оформят стройно и стегнато тяло и заедно с това носят и редица ползи за организма. Както знаете, сред тях попадат по-добрата концентрация, намаляване на стреса, освобождаване на напрежението Спа центърът е едно от местата, където тялото и умът се отпускат напълно. Релаксиращите процедури действат успокояващо и ободряващо на целия организъм и ви изпълват с нови сили и енергия, които са изключително Есента ­- най-пъстрият сезон от годината, настъпва след броени дни. Колкото и да обичаме слънчевото лято и високите температури, сезонната промяна е неизбежна и трябва да се адаптираме към нея колкото е възможно Месеците, преди да настъпи раждането на дете – един от най-вълнуващите мигове в живота на всяка дама, са изпълнени с трепет и приятни емоции. Организмът на бъдещата майка се адаптира към новите промени, По време на лятната ваканция полагаме много усилия да се сдобием със златист тен. Той се образува под влияние на слънчевите лъчи и се дължи на повишеното производство на пигмента меланин в кожата. Ежедневието ни е изпълнено с безброй предизвикателства. В забързания му ритъм понякога трудно намираме време да проведем функционална тренировка във фитнес залата,  особено ако е пълно със спортуващи и се налага да се През последните месеци обръщаме сериозно внимание на своето здраве и се стремим да повишим имунната си система и да стимулираме защитните сили на организма. Това включва също пълноценна почивка и ефективен начин да