НАСА и в ЕКА са в готовност да доставят на Земята проби от Марс

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: възвръщаемата ракета излита със събраните проби към околомарсианска орбита. Image credit : NASA/JPL-Caltch

10 ноември 2020 г. 20:40 ч.

Светослав Александров. В рамките на следващите две десетилетия може би човешки крак ще стъпи на Марс, но преди да дойде този дългоочакван миг, на Земята трябва да бъдат доставени проби от марсианската почва и скали в роботизиран режим. Това ще се случи в рамките на сложна програма, включваща изстрелването на три мисии. Първата от тях вече излетя през това лято и е на път към Червената планета – експедицията на американския марсоход „Пърсъвиърънс“. 

Напомням на читателите, че през октомври мисията на САЩ „Озирис-Рекс“ събра проби от астероида Бену, а през този месец очакваме възвръщаемата китайска мисия „Чанг’e 4“ да излети към Луната. Но двупосочният полет до Марс и обратно е много по-сложна задача. За тази цел Щатите си сътрудничат с Европейската космическа агенция (ЕКА) и отговорностите по доставката на марсиански проби на Земята са споделени. 

Както вече съобщих в началото на публикацията, първата мисия е тази на „Пърсъвиърънс“ и тя вече е преполовила разстоянието до Марс. Очаква се марсоходът да кацне на марсианската повърхност през февруари. Той е екипиран със сложна машина за пробиване на марсианската кора и с контейнери за съхраняване на пробите. Това вероятно е най-чистият и най-щателно стерилизираният хардуер, изпратен някога в космоса.

Контейнерите с почвата и скалите ще бъдат оставени на повърхността, откъдето ще се прихванат от бъдещ марсоход на ЕКА. Европейският марсоход ще извози пробите към специална ракета, построена от НАСА. Тя ще ги изстреля в околомарсианска орбита, а там те ще бъдат захванати от орбитален апарат, конструиран от Европейската космическа агенция. Орбиталният апарат ще прехвърли пробите във възвръщаема капсула, построена от НАСА, а тя ще кацне на Земята през 30-те години.

Планът изглежда добре обмислен и фактът, че първата мисия е вече в ход, показва, че има воля от страна на САЩ и Европа. И въпреки това инициативата е подложена на сериозна критика.

„Изглежда, че се опитват да превърнат проекта за доставката на проби от Марс в програма за работни места“, твърди Робърт Зубрин, основател на влиятелната неправителствена организация Марсианско общество. „Има твърде много дейности и всеки ще може вечно да работи по тях. Инициативата ще сработи за всички, освен за тези, които действително искат да получат проби, тези, които искат да свършат и други научни задачи, както и данъкоплатците“.

Критиката изглежда резонна, още повече, че между първата мисия „Пърсъвиърънс“, която излетя през това лято, и последната, която ще достави пробите от Марс на Земята, ще минат поне 10 години. През това време новият кораб на Илон Мъск „Старшип“ вероятно ще бъде напълно готов и ще прави редовни курсове между планетите от Слънчевата система. 

За повече информация: НАСА, ЕКА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/