Причини за подут корем

1
153
Добави коментар
svetla58
svetla58

Подутия корем е проблем, с който се сблъскват  много жени. Не изглежда хич привлекателно, чувстваме дискомфорт и това ни съсипва цялото настроение. Ако имаш този проблем, може би е редно да погледнеш в хладилника си и да разбереш кои продукти го причиняват. 

Млечни

Ако имате дори слаба непоносимост към лактоза или казеин ( протеин, който е често срещан в млякото) , то е възможно причината за подутия ви стомах да са млечните продукти. Опитайте за известно време да консумирате ядкови млека, на пазара има разнообразие от тях и може да избирате между бадем, кашу, лешник и други.

Плодове

Силно ферментиращите плодове като фурми, манго, смокини, диня, ябълки, круши съдържат голямо количество фруктоза и това може да причини подуване у някои хора. Плодовете, които не би трябвало да причиняват проблеми на стомахът ви са боровинки, грозде, портокали, ананас, киви, ягоди.

Твърде много фибри. 

Това е нож с две остриета. Понякога имаш нужда от повече фибри за да освободиш подутоста, но пък и твърде много фибри могат да предизвикат подутост. Невероятно, а? Ябълките и крушите например съдържат пектин . Пектина ни кара да се чувстваме сити за дълго, тъй като се усвоява по-бавно…но може да причини подуване. Ако консумирате много фибри се уверете, че пиете и много вода, която помага на тялото ви да обработва влакната ефективно.

Бобови

Нахут, леща или боб също могат да причинят подуване на корема, тъй като съдържат силно ферментиращи въглехидрати, наречени галакто-олигозахариди, които причиняват прекомерно подуване при някои хора. 

Зеленчуци

Някои зеленчуци също може да причинят подуване. Например аспержи, карфиол, чесън, артишок, гъби, лук.

Не пиете достатъчно вода

Всички знаем колко е полезна водата за нашата кожа. Тя решава всички здравни проблеми в живота ни (е, почти всички). Водата не само ни хидратира, но е и от ключово значение за нормалната функция на червата и предотвратява запек. За да се мотивирате да пиете повече вода през деня, можете да добавите малко лед и пресни малини или друг любим плод. Така водата ще има лек плодов аромат.