Русия ще изстреля недовършена ракета Ангара в края на ноември

1
112
Добави коментар
redbul80
redbul80

Ракетата-носител „Ангара 5“, която летя през 2014-та година. Снимка : ГКНПЦ Хруничев

14 ноември 2020 г. 21:40 ч.

Светослав Александров. Ако всичко мине по план, в края на месеца Русия ще изстреля ракетата-носител „Ангара А5“ за пръв път след шестгодишно прекъсване. Напомням на читателите, че „Ангара“ е първата космическа ракета, проектирана в страната след разпадането на СССР. Оказва се обаче, че ракетата е недоизкусурена. 

Съгласно информацията, публикувана на сайта Лента.Ру, тази „Ангара“, която трябва да лети през следващите няколко дни, не се отличава от предходната, летяла през 2014-та. От медията се позовават на интервю с главния конструктор Дмитрий Петров, който потвърждава, че ракетата ще изпрати 2.4 тона в околоземна орбита. През 2014-та беше изведен макет с тегло 2 тона. „Структурно ракетата не се различава от ракетата по време на първия старт“, категоричен е Петров.

През октомври шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин призна, че изстреляната през 2014 г. ракета е била недовършена. По негови думи „изпитанието не потвърди изискуемите нужди на клиента“, тъй като „извежданата маса се оказа по-ниска от очакваното“.

„Ангара А5“ трябва да замени настоящата тежкотоварна ракета на Русия „Протон-М“. Съгласно финансовия доклад на предприятието-производител ГКНПЦ „Хруничев“, производството на „Ангара А5“ възлиза на 7 милиарда рубли, което е три пъти повече в сравнение с производствената цена на остарялата „Протон“. Излиза, че старите руски ракети от съветско време са много по-изгодни от финансова гледна точка в сравнение с новите.

ГКНПЦ „Хруничев“ е едно от най-проблемните и недоходоносни предприятия на Роскосмос. Понастоящем дълговете му възлизат на 80 милиарда рубли – колкото е годишният бюджет на руската космическа агенция. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/