Наръчник за паникьосани шофьори: Защо не трябва да изпадаме в стрес от капризите на колата

1
138
Добави коментар
clashbade
clashbade

Ако искате да се тренирате успешно в горепосочената област, вземете си жена. Ако вече си имате, вероятно сте открили приликите с любимото превозно средство. И както гласят някои вицове, разликата е една: на последното понякога може и да успеете да угодите.

Място за паника няма. Всеки проблем си има решение. Понякога е по–трудно да го намерите, но то винаги съществува. Ето и един доста често срещан казус, за който не винаги успявате да установите причината:

Увеличеният разход на гориво

Неприятната ситуация може да се дължи на няколко фактора. Тук ще разгледаме най – разпространените от тях.

·  Нормален симптом заради претоварване

По–високата консумация на гориво не винаги има ясно изразена причина. Дори и без механичен проблем, на подобно явление оказват влияние различни фактори. Те могат да са багажът, който транспортирате, сезонът през който шофирате, и не на последно място – аеродинамиката. Това се случва при употребата на допълнителен багажник или транспортирането на любимите колелета.

Ако се възползвате от услугите на бензинов автомобил, много вероятно е да срещате подобен проблем често. Въпросните двигатели са сравнително по–деликатни от дизелите в това отношение.

·  Капризната електроника

Многобройните сензори в колата ни улесняват по време на шофиране, но също така могат да бъдат и носители на грешка. Проверете дебитомера, ламбда сондата, сензора на разпределителния вал, датчика за температурата на охладителната течност или сензора за температурата на въздуха.

Възоснова на получените данни компютърът изчислява момента на стартиране на двигателя и количеството на горивно–въздушната смес. Ако някои от изчисленията не са верни, ще последва грешка и в командите на компютъра. Това обикновено е сигнал за влизане в авариен режим. Например, проблемна ламбда сонда може да се окаже отговорник за висок разход и намалена мощност. Именно в подобни случаи светва чекът на таблото, за да се предотвратят други дефекти в системите на колата.

·  Начинът на шофиране

Ако всъщност нещо в тази област куца, лесно ще можете да се поправите и да намалите прекомерната консумация на гориво. Това зависи само от вас. При нужда, може да се консултирате с опитни специалисти в сферата.

·  Потърсете причината в гумите

Ако установите твърде ниски нива на налягане, и то при повече от една гума, въпросът е решен. Меките гуми могат да увеличат разхода с повече от 30%. Съществена разлика, както виждате!

·  Кога за последно сменихте въздушния филтър?

Ако той е замърсен, не се чудете защо моторът се затруднява. Намаленият приток на въздух мигновено се отразява на оптималната горивно–въздушна смес. От тук и нетипично високият разход.

·  Лагерите също носят вина

Всеки един от тях, който отговаря за свободния ход на мотора, може да се яви причина за допълнителните литри бензин. В повечето случаи ще познаете проблема по свиренето или по друг нетипичен шум.

·  Задържала спирачка е друга коварна предпоставка

Най–успешният начин за установяването на този проблем е използването на подемник. Така лесно ще забележите задържалата накладка, особено що се отнася до автомобилите с дискови спирачки.