Красотата на Венеция

1
172
Добави коментар
hlape
hlape

Венеция, особено през средните векове и по времето на Ренесанса и Барока, била главен център на изкуството и развила уникален стил, познат като Венецианската школа. През средните векове и Ренесанса, Венеция, заедно с Флоренция и Рим, станала един от най-важните центрове за изкуство в Европа и множество заможни венецианци станали покровители на изкуството. По това време градът бил богата и просперираща морска република, която контролирала огромна морска и търговска империя.

Към края на 15-ти век Венеция вече била европейска столица на печатарството и един от първите градове в Италия (след Субиачо и Рим), който разполагал с печатарска преса след тези в Германия, която до 1500 г. разполагала вече с 417 такива. Най-важният печатарски офис бил Алдин Прес на Алдъс Манутис, който през 1499 напечатал Hypnerotomachia Poliphili, считана за най-красивата книга по времето на Ренесанса, и наложил модерната пунктуация,  форматът на страниците и стилът italic, както и създал първата печатна версия на труд на Аристотел.

Ранни майстори били фамилиите на Белини и Виварини, последвани от Джиорджоне и Тициан, след това Тинторето и Веронезе. През ранния 16-ти век съществувало съперничество между позициите дали във Венецианското изобразително изкуство трябва да използва disegno или colorito.

Венеция е известна с нейните богато украсени произведения от стъкло, наречени „Венецианско стъкло“.  То е световно известно със своите цветове, сложни модели и умела изработка.

Много от важните характеристики на тези предмети са били вече развити до 13-ти век. Към края на този век, центърът на Венецианската стъкларска индустрия бил преместен на остров Мурано.

Въпреки усилията , техниките за изработване на Венецианско стъкло да не напускат границите на града, те станали известни и на други места, и така този стил на стъкларство започнал да се използва и в други италиански градове, както и в други страни в Европа.

Някои от най-важните марки стъкло в света днес все още се закупуват в историческите стъкларски работилници на Мурано. Те са: Венини, Баровиер и Тусо, Паули, Милеветри, Сегусо.  Баровиер и Тусо се считат за една от 100-те най-стари компании в света, създадена през 1295 година.

Един от най-известните видове Венецианско стъкло се прави на Мурано, известно още като Муранско стъкло, което е популярен продукт на острова от векове. Раположен встрани от венецианския бряг, Мурано е комерсиално пристанище още от 7-ми век. До 10-ти век островът вече бил добре известен търговски град. Днес Мурано остава туристическа дестинация, както и предпочитана такава за любителите на изкуство и бижута.

Дайте оценка за този магазин post

Post Views:
31