COVID-19 в България: Как продължават мерките до края на ноември

1
333
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

„Локдаун“ стана дума на 2020 г. в световен мащаб, но у нас засега няма да се въвежда такъв

Магазините за хранителни стоки трябва да организират работата си така, че да не допускат клиенти под 65-годишна възраст да пазаруват между 13,30 и 16,30 ч., като в посочения интервал се допускат само хората над 65.

Първоначално заповедта на здравния министър даваше „зелен коридор“ за най-уязвимата от COVID-19 възрастова група в ранните часове на деня, между 8 и 10 сутринта, но на седмичния си брифинг в четвъртък проф. Костадин Ангелов увери, че при влошаване на времето, с мъгли и заледявания, този интервал ще бъде преместен в следобедните часове – което се случи още на следващия ден.

За аптеките обаче се запазва и сутрешният интервал за възрастни клиенти, като така ексклузивният достъп до закупуване на лекарства за тях е цели пет часа дневно.

От четвъртък, 12 ноември, бяха въведени още допълнителни противоепидемични мерки, които в сила до края на месеца:

– Преустановяват се присъствените учебни занятия (вкл. учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение) за учениците от V до XII в областите, където 14-дневната заболяемост е поне 120 на 100 хил. души население и за периода 4-11 ноември сред учениците на присъствено обучение има 15% отсъстващи по причини, свързани със симптоми на COVID-19.

Към средата на тази седмица в София към дистанционна форма на обучение са се ориентирали 49 столични училища. Заболели и под карантина са 6265 деца и ученици плюс 780 учители и възпитатели.

– Групови извънкласни дейности на място и други подобни занимания по интереси или занимални се допуска само за училищата и паралелките, които провеждат присъствено обучение. Присъствените групови занятия се преустановяват и в центровете за подкрепа на личностното развитие, като изключение се допуска само за онези, които са организирани така, че да не допускат смесване на деца от различни паралелки / групи.

– Университетите също спират присъствения учебен процес с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние, в електронна среда. Студентите медици (по „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Здравни грижи“) също са изключение – за тях продължават практическите упражнения по клинични дисциплини, учебната практика (клиничен стаж), преддипломният стаж и държавните изпити, вкл. за придобиване на специалност.

– Всички заведения за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове) могат да работят само между 6 и 23,30 ч. През останалите часовеу т.е. нощем, се допускат само доставки по домовете.

– Децата под 18-годишна възраст могат да посещават моловете и други подобни търговски центрове само с родител, настойник / попечител или друг пълнолетен придружител.

– Спира се плановият прием и плановата оперативна дейност в болниците и онкодиспансерите (т.нар. КОЦ – комплексните онкологични центрове) с изключение на диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по трансплантация на органи, тъкани и клетки, по асистирана репродукция и ражданията, по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Близо 1900 са починалите у нас, при които е бил потвърден новият коронавирус, десетки са ежедневно жертвите с COVID-19, а негативният рекорд беше в началото на седмицата със 106 смъртни случая.

Във вторник, 10 ноември, новодиагностицираните с COVID-19 у нас също бяха рекордно число – 4390 от направени 11 068 PCR теста, като най-много заразени за денонощието бяха открити в София-град, 1318.

Към неделя потвърдените случаи на новия коронавирус за последните девет месеца, от 8 март насам, вече са общо 97 435, а активни към момента са 66 539. В болница са 5166, от които 295 в интензивни отделения.

„Наблюдава се трайна тенденция за повишаване на излекуваните на дневна база пациенти с COVID-19 в страната. От понеделник до днес (четвъртък, 12 ноември – бел.ред.) те са 2306 души, а от четвъртък до четвъртък броят им е 4767, т. е. близо 5000 души в рамките на една седмица. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 на национална база е 40%, а на местата за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи – 23%“, оповести още министърът на здравеопазването на седмичния брифинг във ведомството си.

До средата на седмицата медиците с коронавирусна инфекция бяха 3459, а битката с болестта са изгубили 22-ма, от тях 17 – лекари. Само в сряда към статистиката на заразените бяха добавени още 181 здравни кадри: 74 лекари, 51 медицински сестри, 17 санитари, трима фелдшери, а 36 спадат към друг медицински персонал. 

Според данните, цитирани от главния държавен главен инспектор доц. Ангел Кунчев двуседмичната заболеваемост от COVID-19 към 12 ноември у нас е била 518 на 100 хил., докато в страни като Чехия този показател е бил 1200 на всеки 100 хил. жители, Люксембург е с 1300 на 100 хил., Словения с 960 на 100 хил., Белгия с 950 на 100 хил., Франция с 908 на 100 хил.

Така България се нареди на 14-о място по заболеваемост от 31 страни от ЕС, Великобритания и Европейското икономическо пространство – и на седмо място по смъртност, като до уикенда броят на починалите с COVID-19 у нас надхвърли 2000. 

Държави, които още в средата на октомври затвориха всичко, към днешна дата по отношение на епидемичната ситуация са по-зле от България, коментира по време на седмичното редовно правителствено заседание премиерът Бойко Борисов и заяви: 

„Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед – локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си – това правят по света!“

„От лятото досега следваме стриктен план според заболеваемостта. Сега сме на втората стъпка – при заболеваемост над 300 на 100 хил. души от населението“, отчете здравният министър Костадин Ангелов, който посочи, че цели лечебни заведения се превръщат в COVID болници.

Борисов, от своя страна, постави специален акцент върху създаването на такава координация, че да се осигурява хоспитализиране на всеки нуждаещ се от болнично лечение пациент с COVID-19.

Той разпореди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения, където могат да бъдат спасени.

„Да се действа като един. Всеки да бъде обгрижен“, категоричен беше министър-председателят.