Разликата между спортни и обикновенни автомобили според Европейския съд и връзката им с търговските марки

1
163
Добави коментар

Наскоро Европейският съд излезе с решение по дело T‑677/19, Polfarmex S.A срещу EUIPO.

Делото касае регистрирана през 2011 европейска марка SYRENA за следните класове стоки:

Клас 9: „Програми и софтуер за компютърни и видео игри, нито една от горепосочените стоки, свързани с въздухоплавателното поле, и по-специално хеликоптери и ротационни апарати“;Клас 12: „Моторни превозни средства за движение по суша и части за тях (включени в клас 12)“;Клас 28: „Игри и играчки, модели превозни средства; превозни средства в мащаб, изработени от всякакви материали, по-специално превозни средства от хартия и превозни средства от леярен модел или превозни средства от пластмасов модел “

През 2016 година Polfarmex подава искане за отмяна на тази марка на основание липса на използване. EUIPO уважава искането с изключение на клас 12 – автомобили. Решението е обжалвано.

Въпреки оскъдните фактури за продажби на автомобили с марката, ведомството приема, че използването е доказано. Причината за това е че марката е била използвана само за спортни автомобили, които се характеризират с ограничен пазар. Обикновенно те са много по-скъпи от традиционните такива и тяхното търсене е много по-малко. Останалите доказателства под формата на реклами и подготовка за използване на марката са приети за достатъчни.

Според Европейския съд, при подобни обстоятелства не е задължително предоставянето на документи за продажба на продуктите. Самата подготовка и рекламна дейност доказват реалното използване на марката.

По отношение на въпросът, обаче, дали използването на марката за спорти автомобили покрива цялата категория на автомобили в клас 12, Съдът приема, че това не е изпълнено поради разликите в характеристиките на превозните средства. Целта на използването на спортни автомобили е различна от тази при обикновенните, поради което може да се приеме, че те са подкатегория в общата такава и доказването касае само тази подкатегория.