УСПЕХ: Пилотираният кораб Крю Драгън с четирима души на борда се скачи с МКС!

1
182
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър, заснет от вътрешната страна на кораба „Крю Драгън“ към момента на скачването му с МКС. Photo credit : NASA TV

17 ноември 2020 г. 13:15 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 07:00 ч. българско време пилотираният космически кораб на САЩ „Крю Драгън“ извърши успешно скачване с Международната космическа станция (МКС). Два часа по-късно астронавтите Виктор Гловър, Майк Хопкинс, Шанон Уокър и Соичи Ногучи се присъединиха към заживелите преди месец на станцията Кейтлийн Рубинс, Сергей Рижиков и Сергей Куд-Сверчков. 

С това за пръв път постоянният екипаж на МКС става седемчленен – увеличението е с 1 човек. Доскоро превозът на астронавти се осигуряваше само с руските кораби „Союз“ (общо четири изстрелвания годишно, по две шестмесечни експедиции), но техният максимален капацитет е от трима души. „Крю Драгън“ е с капацитет от общо седем души, макар че НАСА ще качва само по четирима астронавти, а останалата част от кораба ще се запълва с полезен товар. 

Това не е първото скачване на пилотиран комерсиален кораб с орбиталната станция. По-рано през годината на борда на МКС пристигнаха астронавтите Боб Бенкен и Дъг Хърли. Тяхната мисия беше историческа – за пръв път кораб на СпейсЕкс „Крю Драгън“ летя с хора на борда. Това бе и първият орбитален полет на САЩ след приключването на епохата на космическите совалки. Освен „Крю Драгън“, в Щатите има само още един пилотиран космически кораб – „Юнити“ на Върджин Галактик. Но „Юнити“ може да лети в космоса само по суборбитална траектория. Той проведе първите си два пилотирани полета през 2018-та и 2019-та година. Третият полет бе запланиран за края на ноември, но заради наложените рестрикции покрай коронавируса мисията се отмества за по-нататък.

Очаква се Гловър, Хопкинс, Уокър и Ногучи да престоят шест месеца в космоса, за разлика от мисията на Бенкен и Хърли, която продължи само два месеца. Но настоящият полет на „Крю Драгън“ е и първата оперативна експедиция на СпейсЕкс, свързана с превозването на редовни екипажи до орбита. 

Илон Мъск планира отсега нататък към МКС винаги да има постоянно скачен кораб от серията „Драгън 2“, било то „Крю Драгън“ (пилотиран) или „Карго Драгън“ (товарен). Догодина са предвидени общо седем пилотирани и товарни изстрелвания. 

Една от тези мисии ще превози комерсиални астронавти и космически туристи, сред които са Том Круз и Дъг Лайман. Полетът, подготвян по поръчка на частната компания Аксиом, ще включва заснемането на филм в космоса.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/