Разкриха причината за днешната авария на ракета Вега – обърнати кабели

1
128
Добави коментар
redbul80
redbul80

17 ноември 2020 г. 20:25 ч. Макар че не е изминало и едно денонощие от злополучното изстрелване на европейската ракета „Вега“, причината за катастрофата е вече ясна, съобщи СпейсНюз. 

Изводите са направени след анализ на производствените данни и телеметричната информация. Касае се за човешки грешки – обърнати са кабели, контролиращи задвижващи механизми, свързани с управление вектора на тягата. Така команда, коята е трябвало да бъде подадена към единия задвижващ механизъм, вместо това е била подадена към другия.

„Това определено е проблем с производството и неговото качество, поредица от човешки грешки, а не конструктивен дефект“, съобщава Роланд Леджър от Арианаспейс.

Космически анализатори бързо се сетиха, че подобен тип гафове са характерни за руската космическа програма. Напомням на читателите, че през 2013 г. ракета „Протон“ се прекатури след изстрелването си и катастрофира в близост до стартовата площадка. Последващият анализ на данните показа, че датчици са били обърнати наопаки и впоследствие забити с чук. 

Хич не е обнадеждаващо, че европейската космонавтика започва да проявява слабостите на Русия. Някои коментиращи смятат, че проблемите с европейския гигант Арианаспейс са започнали през 2018 г., когато заради спада на цените, диктуван от евтините ракети на СпейсЕкс, европейската космонавтика преструктурирала програмата си и орязала част от разходите, за да остане конкурентоспособна. Дали това наистина е така или е просто спекулация остава да разберем през следващите месеци. 

 

Кадър от изстрелването тази нощ. Photo credit : ArianeSpace