Китайската ракета Лонг Марч 5 бе изведена на стартовата площадка за двупосочен полет към Луната

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

19 ноември 2020 г. 08:05 ч. На 17-ти ноември Китай изведе ракетата „Лонг Марч 5“ на стартовата площадка с цел подготовка за изстрелването на мисията „Чанг’e 5“ към Луната. 

По последна информация излитането ще е факт на 24-ти ноември. . 

Напомням на читателите, че полетът първоначално бе насрочен за 2017-та година, но претърпя продължително отлагане заради предходна авария с носителя.

Мисията на име „Чанг’e 5“ ще бъде първият опит за доставяне на лунни скали на Земята след края на 60-те и началото на 70-те години, когато САЩ изпрати към Луната астронавти в хода на програмата „Аполо“, а СССР проведе поредица от роботизирани полети. 

Предстоящата китайска роботизирана експедиция обаче ще се осъществява по схемата на „Аполо“, а не както са го правили съветските инженери – чрез директно кацане на лунната повърхност. „Чанг’e 5“ включва спускаем апарат, степен за отлитане от Луната, орбитален отсек и възвръщаема капсула. След като мисията навлезе в окололунна орбита, спускаемият апарат и степента за отлитане ще се отделят от орбиталния отсек и ще извършат меко кацане във вулканична местност, която е част от Океана на бурите на видимата страна на Луната. 

Докато „Чанг’e 5“ е на лунната повърхност, специална пробивна машина ще дълбае докато бъде достигната дълбочина от 2 метра, докато чрез роботизирана ръка ще бъдат загребани проби от почвата и скалите. Материалът ще бъде преместен в степента за отлитане, чрез която ще бъде изстрелян към орбиталния отсек. Там пробите трябва да бъдат прехвърлени в спускаемата капсула за превоз към Земята.

Извеждането на ракетата „Лонг Марч 5“ към стартовата площадка на 17-ти ноември за полет до Луната. Credit : OurSpace