Стартиран диалог със заинтересованите страни на INNOAIR

1
196
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

Справянето със сложен проблем, като качеството на въздуха, в голям метрополен регион и превръщането му в тестово място за разработване, изпитване и демонстриране на иновативно решение за обществен транспорт при поискване, е предизвикателство. Ключът към успеха е работата с а не за жителите.

INNOAIR стартира своя диалог със заинтересовани страни на 12 ноември 2020 г., обединявайки различни групи хора. Близо 100 заинтересовани страни от университети и изследователски институти, обществени организации, градска администрация, неправителствени организации, национални агенции, бизнеси и инвеститори, взеха участие в онлайн диалог и участваха в разговор за бъдещето. Дискутантите, сред които заместник-кметът на София Кристиан Кръстев, Боряна Димитрова от Алфа Рисърч, Доц. Емилия Христова от Националния институт по метеорология и хидрология, Миля Димитрова от Софияплан и Петър Сеизов, Денкщат, повдигнаха важни въпроси, които бяха разгледани по време на въпросите и отговорите. Бяха изразени различни перспективи, сочещи различни взаимозависимости: колкото по-точна и навременна обратна връзка градът предоставя за ефекта от своите политики, толкова по-силна е ангажираността на гражданите; колкото по-малко мерки има за подпомагане на енергийно бедните, толкова повече се забелязва замърсяване на въздуха от стари автомобили и битово изгаряне; колкото по-малко е замърсяването на въздуха, толкова по-голямо е биологичното разнообразие; колкото по-нов е градският квартал, толкова повече замърсяване има от строителството и слабо развитата инфраструктура, да назовем само няколко.

Екипът на INNOAIR избра диалози със заинтересовани страни като метод за управление на промяната, защото ни напомня да не се губим в плевелите по време на работа, но да видим общата картина, да не пренебрегваме трудностите, да премахнем предположенията и да идентифицираме стъпки, които могат да бъдат предприети.

Ето няколко извадки от заинтересованите страни:

“Това, че сега се говори повече за чистотата на въздуха, отколкото преди години, не означава, че се прави по-малко. Тъкмо обратното.”

„Най-важният фактор за насърчаване на гражданската подкрепа за политиките за качеството на въздуха е, когато общината последователно прилага ясни дългосрочни мерки с измерими резултати.“

„София трябва да демонстрира пряка връзка между мерките и постигнатия ефект.“

Презентациите на лекторите са достъпни ТУК.

Не се колебайте да се свържете с нас, ако сте заинтересовани – https://www.facebook.com/innoairsofia!

Проектът INNOAIR е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“.