Кои са съвременните средства за борба с вредителите в земеделските стопанства?

1
116
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Целта на всяко земеделско стопанство е да понижи разходите, като същевременно увеличи добивите. Съществуват обаче редица фактори, които биха могли да унищожат една огромна част от земеделските насаждения – метеорологични катаклизми, болести и вредители. Фирма Евроагро предлага решение за всеки от изброените проблеми, включително ефективни средства за борба с вредителите.

Кои са възможните методи за защита?

Методите за опазване на земеделските култури са различни спрямо вида на вредителя – птици, инсекти, гризачи и др. Средствата за справяне с тях могат да се разделят на два основни вида – механични и химични. Един от ефективните механични прийоми за предпазване на насажденията и овошките от птици са PE мрежите, предлагани също от въпросната фирма, включително онлайн чрез сайта euroagro.bg.

Отново механична разработка са капаните за гризачи (плъхове и мишки), подходящи за използване основно в затворени пространства – складове и хамбари за съхранение на зърно и друга земеделска продукция. За елиминиране на вредното присъствие на подземни гризачи са разработени компактни електронни устройства, използващи няколко начина на въздействие – светлина, ултразвук и вибрации.

За борба с вредители и болестите по селскостопанските култури собствениците на земеделска земя прилагат и частично продължават да използват различни видове пестициди, фунгициди и хербициди. В резултат на широката употреба, целевите видове придобиха резистентност към използваните препарати, а това наложи употребата на нови формули и по-големи количества, което значително повиши финансовите разходи на стопанствата.

Третирането на земеделската земя с инсектицидни препарати, както и използването на селскостопански техники водят до почти пълното унищожаване на популациите от вредни инсекти. Въпреки това, малкото оцелели индивиди отново възвръщат своята численост, като в същото време прехвърлят на потомството си способността да се противопоставят на отравянето и да избегнат смъртта.

Не по-малко промени в популацията настъпват, когато наличните инсекти приемат нови индивиди – мигранти или се сливат с други популации. Много от насекомите придобиват статут на особено опасни вредители по културите, тъй като на новото място са необезпокоявани от предишни хищни паразити.

Наред с това съществуват определени взаимоотношения между живите организми в природата, в резултат на което вредителите-насекоми не могат да се размножават неконтролируемо и да повредят културите. Насекомите – вредители биват унищожавани от голям брой видове насекоми-хищници.

В момента специално внимание се обръща на разработването на екологично чисти методи за растителна защита, а именно биологичният метод. В страните от Централна Азия биологичният метод се използва за опазване на културите на открито и в затворени съоръжения. Днес в много региони има биолаборатории на станции за растителна защита, които предоставят на фермите, произвеждащи чисти култури микроорганизми и полезни насекоми, както и методически указания за използването на биологични агенти на тяхна територия.

Въпреки това делът на екологично чисти продукти в земеделските стопанства на страните от Централна Азия е все незначителен. Закъснението в прилагането на биометода може да бъде най-икономично преодоляно, като се използва опитът, придобит в областта на биологичния контрол от напредналите страни на света и особено САЩ и Канада.

Характеристика на развитието на методиките и средствата за защита на растенията на настоящия етап е насочена изцяло към екологично чистия подход. Замърсяването на продукцията с химически компоненти я прави непригодна за съвременния потребител. Дори да бъде пласирана на някои пазари, продажната ѝ цена е възможно да се окаже по-ниска от реалната ѝ себестойност.