На какви лицензии може да разчита един фотограф, когато прави бизнес със своите произведения?

2
156
Добави коментар

Фотографията е една от тези области, където творчеството се сблъсква с други материи, като например правото. Причината за това е много проста, фотографиите, като обект на интелектуални усилия, са нематериален продукт генериращ стойност, който може да се контролира на база правото или поне това е класическото разбиране в областта.

Ако приемем това за даденност, какви са конкретните начини фотографите да се възползват от предоставеното им право върху техните произведения.

Основното правило е че една оригинална снимка може да бъде използвана само след получено разрешение от нейния автор, естествено извън упоменатите в закона изключения.

Това разрешение се предоставя писменно, чрез така наречените лицензионни договори. Основно те могат да бъдат два типа:

Изключителни лицензии – при тях фотографът дава правото за използване на един ползвател и никой друг, включително фотографът няма право да използва същата снимка, освен ако не е уговорено друго.Неизключителни лицензии – при тях фотографът може да дава лицензии за използване на една и съща снимка на множество ползватели без ограничение. Естествено при този вариант цената на лицензията е по-малка отколкото в случая с изключителната такава.

Изключително важно е за всеки фотограф да изгради ясна стратегия как да максимизира печалбата си от използването на своите произведения. В определени случаи предоставянето на изключителна лицензия може да бъде по-добре, в други неизключителната такава може да доведе до по-големи приходи поради по-големият оборот.