Натриев хипохлорит за дезинфекция. Как да изберем + цена

1
146
Добави коментар
elpakk
elpakk

Как се прави разреждане на натриев хипохлорит (течен хлор). Каква е добрата дозировка. Цена и откъде се взема? Дезинфекция с препарата. Правилно ползване на белина според важния лист за безопасност.
Веществото натриев хипохлорит се нарича още “течен хлор” и се използва като концентриран силно дезинфектант. Разреждане на натриев хипохлорит, дозировка

От него се слага по 180 до 200 милилитра на кубичен метър, когато трябва да се напълни басейнът за първи път и после за поддръжката всеки ден се добавят по още 50 до 100 милилитра на кубичен метър.

За контрола на нивото на дезинфекция се преследват нива на така наречения водороден потенциал, които трябва да варират между 7 и 7.60 (Ph). За целта се държи едно сравнително константно ниво на хлора във водата от порядъка на 1/5 до 1/2 от грама на литър. Това са супер прецизни стойности, които се осигуряват от дозаторни станции.

Цена на течния хлор

Цената на натриевия хипохлорит зависи от това, в какви разфасовки го купувате, дали го вземате от производител, от вносител и ако е от производител, колко голям е той. Когато се свържете с голям производител, там цената вече зависи от количеството, което искате да купите.

Добра цена на едро може да се получи от “Химснаб Наири” при поръчка от ТУК: натриев хипохлорит. На техния сайт можете да направите запитване, като оставите мейл за връзка и име за контакт.

Иначе популярните (и по-високи) цени, на които може да се намери течният хлор, са следните към датата на написването на този материал:

В “Маркита” препаратът “Блясък”, който съдържа веществото, е на лев и двайсет за килограм. Същата фирма предлага и препарат “Вики” на лев за литър;Същият “Блясък” в “Пазарувай Ком” се продава за 80 стотинки литъра.В poolshop.bg го има за 56.40 лева за 30 литра. Това излиза по-скъпо от “Блясък”-а и “Вики”-то, защото е за басейни, докато тези двете са само за домашни нужди. Марката е AquaTec. На останалите места цените са подобни. Дезинфекция с натриев хипохлорит

Натриевият хипохлорит съдържа активен хлор и се държи в пластмасови туби. Широко се предлагат продукти с натриев хипохлорит, които са удачни за използване в бадейни със стандартно прилагане (чрез директно наливане). Но още по-добре се получава, когато за пускането на дезинфектанта във водата се ползва дозатор. Също така към базейните се предлагат и цели “дозаторни системи”, които осигуряват едновременно пълно обеззаразяване, като икономисват препарата, доколкото е възможно. Това става чрез т.нар. дозаторни станции или просто дозаторни помпи, подаващи веществото на строго прецизирани порции.

Използване като белина

Натриев хипохлорит (белина концентрат) се използва от край време и в бита. Той се съдържа като ингредиент във всякакви домашни препарати за обеззаразяване и премахване на нечистотиите в тоалетни, помещения за баня, за унищожаване на мухъла и, както става ясно от името, за избелване на различни подходящи за целта тъкани. Това е може би най-широко използваният обеззаразител в целия свят. Дори президентът Тръмп неотдавна призова хората да го пият срещу коронавирус. И доста наивници пострадаха, защото белината не бива да се пие. Тя е отровна.

Също така при почистването не е добре натриевият хипохлорит да се смесва на едно място със съдържащи киселина препарати. Такъв е кислолът, който включва в себе си солна киселина. При такова едно смесване се получават сериозни токсини, които може да останат по избелваните дрехи и човек да пострада, когато ги носи.

Погледнете и тези подобни теми, преди да видите как продължава надолу този текст:

Течен хлор при социализма

Обеззаразяването на водата в басейните с течен хлор се прави от десетилетия насам, даже по социалистическо време доста се прекаляваше с него. Тогава нямаше подобни станции и водата в по-популярните басейни се сменяше само в понеделник и дезинфекцията трябваше да бъде стабилна. Въпреки уж “високото съзнание” на социалистическите плувци, замърсяването на басейните с ходене по малка, че и по друга нужда, не беше изобщо някаква рядкост.

Post Views:
26