СВОЙСТВА НА РАЗЛИЧНИТЕ ВИДОВЕ МАСЛА ОТ ЕВКАЛИПТ

1
135
Добави коментар
StashimirPetrov
StashimirPetrov

Всички описани етерични и базови масла в тази статия, може да намерите в био магазин МаКаСа, в гр. Бургас, бул. „Алеко Богориди“ 22. Както и да поръчате онлайн като кликнете: 

Етерични масла ТУК Базови масла ТУК

ПРАВИЛА ЗА СЪХРАНЕНИЕ

Когато съхранявате етерични масла, е важно да сте наясно, че светлината, топлината и кислородът могат да повлияят на целостта на маслото. Продуктите трябва да идват от надежден източник, трябва да бъдат сертифицирани от съответния орган в определената държава, за да сте сигурни в тяхното качеството. Внимателното следване на инструкциите намалява риска от компрометиране на здравето ви. 

ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Някои продукти за красота и домакинство, като лосиони, грим и свещи съдържат съставки, които може да изглеждат етерични масла, но всъщност са синтетични аромати. Подобно на лекарствата, към етеричните масла трябва да се отнасяме с уважение. Важно е да потърсите професионален съвет и внимателно да следвате инструкциите посочени на опаковката на продуктите, които закупувате. 

ВАЖНО ЗА ПОГЛЪЩАНЕТО НА ЕТЕРИЧНИ МАСЛА

Доверяваме се на Международната Федерация на Ароматерапевтите, която не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия! Приети през устата, маслата могат да увредят черния дроб, бъбреците и нервната система. Могат да доведат до взаимодействия с други лекарства и да претърпят неочаквани промени, докато са в червата. 

Тъй като етеричните масла предизвикват химични реакции в организма, могат да предизвикат неблагоприятни ефекти, когато се комбинират с лекарства. Могат да намалят ефективността на конвенционалните лекарства или могат да изострят здравословните неразположения на човек. 

Тези от вас, които са с високо кръвно налягане например, трябва да избягвате използването на етерични масла стимуланти, като розмарин. Някои съчетания, като копър, анасон и градински чай имат подобни действия на хормона естроген и тярбва да бъдат избягвани от хората с онкозаболявания на гърдите или яйчниците, които са силно зависими от производството на този хормон. 

Концентрираните продукти могат да бъдат отровни преди разреждане и с тях трябва да се работи много внимателно. Препоръчва се максималната концентрация да бъде до 5%, но само за изключително здрави хора.

КАК ДА НАПРАВИТЕ ТЕСТ ЗА АЛЕРГИЧНА РЕАКЦИЯ

Разредете етеричното масло в базово масло в двойна концентрация, която планирате да използвате. Разтрийте сместа в площ с размер една четвърт от вътрешната страна на предмишницата Ако нямате алергична реакция в рамките на 24 до 48 часа, то етеричнито масло е безопасно за употреба. 

Някои хора съобщават за развитие на алергии към етерични масла, след като са ги използвали много пъти преди това. Ако и при вас се случи това и се появи нов алергичен отговор, трябва незабавно да спрете неговата употреба, и да избягвате миризмата му. 

Тези от вас, които имате следните състояния, трябва да бъдете особено внимателни, когато използвате етерични масла удома: 

Алергия и сенна хрема. Астма.Кожни състояния, като екзема или псориазис.

Хората, които страдат от епилепсия, хипертония или високо кръвно налягане, също трябва да бъдате изключително предпазливи при използването на етерични масла. 

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ПРИ НЯКОЙ СЪСТОЯНИЯ

Използването на ароматерапия от бременни или кърмещи майки не е доказано безопасно чрез изследвания, така че не се препоръчва. През първия триместър на бременността, ароматерапията може да представлява риск за развиващия се плод. Жените, които кърмят, трябва да избягват етеричното масло от мента, тъй като може да се изрази и в кърмата. 

Етеричните масла, получени от цитрусови плодове, могат да направят кожата по-чувствителна към ултравиолетова светлина, увеличавайки риска от слънчево изгаряне. 

Някои масла могат да повлияят на функцията на конвенционалните лекарства, така че хората, които използват лекарства от всякакъв тип, трябва първо да се консултират с квалифициран фармацевт или лекар. 

* Информацията в тази статия е само с образователна цел и не е предназначена да служи за база профилактика или лечение! Международната Федерация на Ароматерапевтите не препоръчва етеричните масла да се приемат вътрешно, освен ако приложението не е под наблюдението на лекар, квалифициран в клиничната ароматерапия!