Професионални препоръки: Как да почиствате ефективно зъбите си в 5 стъпки

1
127
Добави коментар
clashbade
clashbade

Професионални препоръки: Как да почиствате ефективно зъбите си в 5 стъпки

Учим се да мием зъбите си като деца, но с годините често сме склонни да подценяваме грижата за тях.

Всеки от нас е получил първите си уроци за почистване на зъбите от родителите. Със своя пример и с напътствия, ние сме разбрали колко е важно да ги мием сутрин и вечер, но с годините често сме склонни да подценяваме пълноценната грижа за тях. 

Специалистите, които професионално развиват своята дентална практика, могат да бъдат много полезни в случая, дори и само като консултанти с ценни и ефективни съвети. 

Следвайте ги, ако искате да държите далеч от себе си сериозните проблеми и смущения в устната кухина:

Качествена четка за зъби

Инструментът, който използвате, трябва да е с малка глава, така че да достигате всички места. Независимо дали ще се спрете на стандартна четка за зъби, на електрически или ултразвуков модел, подменяйте почистващата приставка на всеки три месеца. Косъмът трябва да е мек или среден, така че да отстранява остатъците от храна достатъчно силно и същевременно внимателно, за да не се стига до наранявания. 

Паста, колкото грахово зърно

Количеството паста за зъби също е важно. То трябва да бъде толкова, че да покрива цялата дължина на главата на четката. Повече не е необходимо, а по-малко би било безрезултатно, когато не съумее да отмие всичко натрупано в устата и по зъбите. 

Техника на четкане

Четката трябва да бъде поставена върху зъбите под ъгъл от 45 градуса. Самите движения е необходимо да са в посока от края на венците към края на зъбите. Препоръчително е те са да кръгови и никога не бъдете агресивни в изпълнението на тази процедура, за да не увредите емайла и венците. 

Наблюдавайте се 

Навиците се изграждат лесно, а ако нямаме коректив и не се наблюдаваме, те трудно се поправят. 

Забелязали ли сте, че обикновено търкате зъбите си по-силно и активно в началото, а след това рязко намалявате напъна? 

Друго също е доста характерно при повечето хора: онези, които са десняци, търкат предимно в горната лява част, а левичарите – вдясно. По този начин създавате предпоставки за амортизиране на определени зъби.

Горните задни зъби има опасност да бъдат пренебрегнати, а върху тях се трупа изобилие от плака.  

Не подценявайте почистването на езика – правете го в посока от задната част към върха, за да ликвидирате слоя с бактерии, които могат да станат причина за лош дъх.

Продължителност на четкането

Цели две минути! Това е тежката дума на стоматолозите, когато бъдат попитани за продължителността на четкането. 

А може да спазвате онова правило от детството, което със сигурност ще направи по-приятно заниманието и ще започнете деня с усмивка: Мийте зъбите си, докато изпеете поне веднъж куплета с поздрав за рожден ден.