За втори път отложиха полета на руската ракета Союз-СТ от космодрума Куру поради лошо време

1
197
Добави коментар
redbul80
redbul80

30 ноември 2020 г. 08:05 ч. Късно тази нощ от космодрума Куру във Френска Гвиана трябваше да излети построената от Русия ракета „Союз-СТ“ със спътник на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за военни и граждански цели. Но седем минути преди изстрелването подготовката за старта беше прекратена заради гръмотевици в района на стартовата площадка.

Това е второто отлагане на мисията през последните дни поради лошо време. Стартът трябваше да е факт още в събота.

Както ни информира уебсайтът НАСА Спейсфлайт, сателитът на ОАЕ трябваше да лети първоначално на европейска ракета „Вега“. Но след аварията на ракетата през лятото на 2019-та година Емиратите помолиха да изстрелят спътника си с руска ракета, надявайки се за по-бързо осъществяване на мисията.

Нищо подобно не се случи. След като стартът бе насрочен за 5-ти март тази година, беше установен проблем с горната степен на ракетата-носител „Фрегат“, свързан с теч на гориво. Очакванията бяха за бърз ремонт и изстрелване още през следващите дни, но вместо това проблемът се оказа по-сериозен и стартът се отложи за 10-ти април. Руснаците са настоявали проблемът да се реши със смяна на софтуера, докато от ОАЕ и Арианаспейс са изискали цялостна замяна на степента. После знаем какво се случи – локдаунът заради COVID-19 и спирането на работа на космическия център направи полетът през април невъзможен… 

В края на септември, след като центърът беше отворен, бе установен нов дефект с горната степен на руската ракета, което доведе до поредното отлагане за ноември. 

Сега обаче последните кахъри са заради лошото време. Дано късметът се усмихне на Русия, Арианаспейс и ОАЕ и ракетата най-после излети… 

Снимка на ракетата-носител, която не може да излети. Photo credit : ArianeSpace