Поредна излагация за стария космически отрасъл на САЩ: Корабът Орион се повреди

1
117
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Орион“, построен от Локхийд Мартин за нуждите на НАСА. Photo credit : NASA

1 декември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Старият американски космически отрасъл на САЩ (т.нар. OldSpace, за разлика от NewSpace – фирмите СпейсЕкс, Блу Ориджин, Рокет Лаб и т.н.) претърпя поредното си унижение – този път с кораба на Локхийд Мартин „Орион“. Оказва се, че захранване на борда на кораба се е повредило по такъв епичен начин, че са отказали даже и резервните му системи. И сякаш и това не е достатъчно – корабът „Орион“ е построен така, че да не може да се ремонтира лесно. Налага се цялостното му разглобяване, което може да отложи полета с още година. 

Новината бе съобщена от журналистката Лорън Гръш за сайта The Verge. Медията е разбрала за случая, понеже се е натъкнала на вътрешен имейл.

Напомням на читателите, че космическият кораб „Орион“ е критичен елемент от плановете на НАСА за завръщане на човек на Луната. Корабът трябва да бъде изстрелван посредством ракетата „Спейс Лонч Систъм“, която американската космическа агенция и Боинг строят през последните 10 години. Преди човек да се отправи към естествения ни спътник, НАСА планира в края на 2021 година да изпрати „Орион“ на окололунна обиколка в безпилотен режим.

Сега този план е под въпрос. Повреденият компонент се намира в адаптера на кораба, който свързва командния със сервизния модул. За да може да бъде подменен, Локхийд Мартин трябва да разкачи двата модула – но това е продължителен процес, който ще отнеме година. 

Корпорацията разполага с друга възможност, но тя носи допълнителен риск – предвижда се да се изкъртят външните панели на адаптера, за да се стигне до захранването. Но панелите не са проектирани да са ремонтопригодни. НАСА от своя страна преценява, че поправката в този случай може да отнеме само четири месеца.

След като новината бе оповестена в публичното пространство, последваха унищожителни коментари от космически експерти. „Когато строиш космически кораб и той кисне в хангара години наред, чакайки да полети, проблеми се случват“, написа Ерик Бъргър от Арс Текника. 

Това е напълно вярно. „Орион“ трябваше да излети още през 2016 година на тестова мисия до Луната, но създаваната от Боинг ракета „Спейс Лонч Систъм“ непрекъснато се бави и постоянно излизат технически проблеми. И сега, тъй като „Орион“ продължава да не лети, търпи повреди на свой собствен етап.

А сега излиза, че „Орион“ е построен по такъв начин, че е ремонтонепригоден. Това е абсолютна излагация, но какво може да се очаква от бюрократизиралия се стар космически отрасъл на САЩ, чиято основна цел не е да изучава космоса, а да точи пари от държавния бюджет. 

За пореден път става ясно, че американската космическа индустрия върви напред само благодарение на усилията на предприемачи като Илон Мъск, Ричард Брансън, Джеф Безос и Питър Бек. Да, и при тях има отлагания, но работният процес е гъвкав и резултатите са налице – пилотираният космически кораб „Крю Драгън“ е в експлоатация и лети редовно до Международната космическа станция. А и на никого от тези предприемачи не би му минало през акъла да построи машина, която да не подлежи на бърз ремонт. Само че фирмите гонят график за клиента, а не оправдават годишния си отчет за повече финанси…

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/