Как Аюрведа терапията подобрява качеството на живот?

2
130
Добави коментар
epis
epis

Аюрведа е традиционна индийска медицинска наука на няколко хиляди години. Тя е едновременно и изкуство, и наука за живота. Аюрведа е холистичен подход, при който човекът се разглежда в неговата цялост. Тъй като самият човешкият живот обхваща всички възможни аспекти, то всеки успешен метод за поддържане на хармония в човешкото съществуване по необходимост трябва да работи с цялостната ситуация на човека. Аюрведа може да се смята за най-старата практикувана без прекъсване медицинска традиция.

Целите на това изкусно учение и практика най-общо могат да бъдат изброени така: • Да лекува и премахва заболяванията на болните хора, възстановявайки тяхното изгубено здраве, както и да поддържа благополучието и тонуса на здравите. • Да осигурява баланс в човешкия организъм. • Да способства дълголетието и балансираното стареене. • Да подобрява качеството на живот.

Според Аюрведа, здравето не е просто отсъствие на заболяване. Условието за наличие на здраве е поддържането на баланс, за което като минимум трябва да са изпълнени следните условия: • Естественият за отделния индивид характерен модел на вътрешната енергийна система да се намира в баланс (т.н. конституция на човека да се намира в равновесие). • Правилно функциониране на всички вътрешни тъкани. • Наличие на адекватно отстраняване на отпадъчните продукти. • Правилно функциониране на сетивните органи и цялостната сетивност. • Ясен ум. • Щастливо, блажено и умиротворено вътрешно състояние.

Аюрведа не е обикновено техническо ноу-хау, философско направление или религиозно откровение. Този метод не се интересува от догми. Вместо това, човекът става и наблюдател, и обект на самонаблюдение; субект, обект и наблюдение се сливат в едно. Това е „пътешествие“ към истинската ни същност, както и различно от нашето повърхностно его, обвързано с времето и определящо по-голямата част от поведението ни. Всичко, което преживяваме – вътрешно и външно, е само отражение на една по-дълбока реалност. В съвременния развит свят нашите проблеми са главно психологически. Това е така, защото разполагаме с питателна храна, дрехи и подслон, а това от своя страна ни предпазва добре от физически заболявания. Но дори повечето от нас да нямат сериозни симптоми, ние все пак страдаме от нашите психологически вълнения.  Това безпокойство може да се прояви като чувство на самота, липса на усещането, че сме обичани или ценени, присъствие на гняв, стрес или безпокойство. Това може да доведе до отслабването на нашата физическа енергия и да ни пречи да правим това, което желаем. Причината се корени в нашите ментални навици. Материалното благополучие не предпазва ума от собствените му заблуди.

Да бъдеш здрав е важно, но здравето не е крайната цел. Не е достатъчно просто да удължим живота си и да имаме по-добра енергия да правим нещата, които искаме. Трябва да погледнем за какво използваме енергията си и защо.

Аюрведа науката като част от древното ведическо познание разпознава един фактор, който можем да продължим да развиваме и разширяваме, дори когато тялото и усещанията отслабват в процеса на стареене. Това, което остава, е качеството на нашето осъзнаване. Всички ментални и физически феномени са просто проявления на истинската ни природа – чистото осъзнаване. Постигането на тази основа, която в действителност сме, е истинската цел.

Качеството ни на живот може да бъде подобрено по различни начини. Отслабването на една перманентна болка е най-простата форма. По-високо ниво на лечение представлява премахването на болестите, преди да са се проявили, при което инвазивни методи като лекарства и оперативни процедури не се налагат. За да достигнем този етап, трябва да разпознаем последствията от нашия начин на живот, средата около нас, работа ни и нашето психологическо състояние. Трябва да отстраним погрешните фактори в нашето ежедневие, които ни правят уязвими към болести. Това е етапът по поемането на собствената отговорност за нашия живот.

Един от най-ефективните способи за повдигане качеството на живот чрез Аюрведа е терапията за подмладяване, наречена Расаяна (Rasayana), което буквално значи „път на есенцията.“ Широкият спектър от процедури, които терапията включва, се изпълняват минимум 21 дни, като сред тях са специфични цялостни масажи с използване на масла и прахове, прочистване чрез потене на пара, приемане на билкови средства, прилагане на диети и пр.

Тук стигаме и до най-висшата форма на оздравяване, което започва, когато започнем да осъзнаваме живота си. Трябва да помним, че всички наши човешки проблеми възникват от липсата на истинско осъзнаване. Когато то присъства, тогава пълното единство е разпознато и личните ограничения – преодолени.

За всички методи на лечение, които използва Аюрведа, можете да научите, ако посетите клиниките Аюрведа Банско и Аюрведа София, където опитни екипа от Индия и България ще ви въведат в тайнството на древната наука за здравето.