Калциев хлорид (E509). Вреден ли е? Приложение, цена в аптека и на едро

1
165
Добави коментар
elpakk
elpakk

Какво е калциев хлорид? Какво приложение има – за размразяване, в млечната и в консервната промишленост? На каква цена може да се купи в аптека и от производител на едро в по-големи количества.
Тук ще разгледаме едно много популярно вещество, което се използва постоянно през зимата, а през останалото време дори го ядем под формата на добавката E509 в млечните продукти, в плодовите и зеленчуковите консерви.
Приложение на калциев хлорид

Калциев хлорид, това е сол за размразяване и за предпазване от замръзване на пътища и други повърхности. Тя е по-ефективна от натриевия хлорид (т.нар. готварска сол), когато говорим за наистина ниски температури. Това превръща калциевия хлорид в най-продаваното вещество в света, което има антиобледенителни свойства. То се ползва под формата на малки топченца, които се разхвърлят върху пътя, тротоара или стълбището и така предпазват хората от контузии.

Цена на калциев хлорид

Най-добра цена за калциев хлорид се получава, когато го купувате на едро. В интернет може да се намери на 28.85 лева за чувал от 25 килограма. Но тя може да се свали и до 21-22 лева на чувал, ако се вземе по-голямо количество. Другаде същата разфасовка отива на 29.40.

Торове.БГ пък предлагат 5-гилограмова торба за 7 лева, тоест ако купите 5 такива опаковки, ще ви струват с 5 лева по-скъпо. В „Маркита“ е още по-скъпо – 42.50 за торба от 25 килограма. Всъщност цената в много случаи зависи от процентното съдържание на калциевия хлорид в материала, който се продава. То варира от 70 до 98%.

Най-гъвкави откъм цена са „Химснаб Наири“. Можете да им пишете ТУК: калциев хлорид и те ще ви предложат най-доброто, което може да се намери.

Може ли да се купи калциев хлорид в аптека?

Да, в някои медицински приспособления се съдържа това вещество, като например така наречения 500-милилитров рингер. Има го и като хранителна добавка с номер Е509. Тя се използва при недостиг на калций, свързано с предаването на електрически импулси по нервите и при нормалната работа на мускулите. Действа и върху функционирането на миокарда, върху сгъстяването на кръвта и успешното образуване на костната тъкан. Повишава съпротивителната способност срещу инфекции и възпалителни процеси.

Тази добавка се слага в някои от млечните продукти като обикновената извара, твърдото сирене и нормалния кашкавал. Тя ускорява сгъстяването на масата и ферментацията. Слагат я и в буркани с грах, варена царевица или пък в киселите краставички. Също и в различни плодови компоти. Намира се в някои сметани и сухи млека, в картофеното пюре, сушено и стрито на прах, в заквасената сметана в кофички. Слагат го и в антифриза, и във фреона на хладилниците. Така че определено може да се намери във всяка по-богата аптека, а също и по пазарите, където се предлага мая за сирене и за кашкавал. Обикновено маята си върви с калциевия хлорид.

Но по-лесно може да се намери не в аптека, а в онлайн магазините за млечни продукти и в градинските сайтове. 10 грама може да се купят на цена от лев и 85 ст. Има го например в gardenseedsmarket.

Вреден ли е този калциев хлорид?

Всички се кълнат, че в никакъв случай Е509 не е вреден. Например от „Хармоника.БГ“, които го ползват в млечните си продукти. От сайта „Активни потребители“ пък казват, че нямало данни да бил вреден, но уточняват, че това важи само ако се употребява в разумни дози. Но какво означава разумни дози. Ако изядеш едно кило сирене с калциев хлорид, това разумно ли е или неразумно? И какво ще се случи с теб? А ако изпиеш 4 литра мляко?

Вижте тези подобни и свързани публикации, преди да продължите с четенето надолу: