Еднокомпонентен Райграс – Флориян

1
190
Добави коментар
tankoooo
tankoooo

Семена Райграс от Флориан представлява еднокомпонентна тревна смес съдържаща семена от един селектиран сорт райграс „Топ гън“ (Белида). Това че смеската съдържа само един вид семена спомага за образуване на един равномерен и еднотипен тревен чим.

Райграса е многогодишен сор, който притежава бърз растеж. Има маслено зелен цвят и фини листа, които образуват плътно покритие.  Сравнително издръжлив на отъпкване и се възстановява в изправената си форма за кратко време.

Използва се за засяване с райграс на градини, дворове, около блокови пространства, алеи и други. Притежава масова приложимост поради възможността за бързо изграждане на хубав равномерен тревен чим. 

При добра грижа, добрия вид на райграса може да се поддържа за около 10 – 12 години.

Семената на райграса се разхвърлят равномерно на ръка или със сеялка, след което се заравят леко с гребло или друг инструмент и се валира без силен натиск , така че да се възпрепятства покълването му. След 1 – 2 дни е добре да третирате терена с инсектицид срещу мравки, защото може да изнесът голямо количество семена и да останат райони без покълване. Добре е да третирате и с подходящи торове още в началните фази на засятия райграс.

Препоръчителна сеитбена норма Използват се около 35-40 гр за кв.м. с една опаковка от 1 кг може да засадите Райграс на около 25 – 30 кв.м. Характеристики на семена райграс пониква за около 7 до 14 дни дълбочината на засяване е 1-2 см. за песъкливи почви дълбочината на засяване – до 3 см за глинести и свързани почви – от 0,5 см до 1,5 см. засява се на пролет или през есенните месеци, но сеитба на райграс може да се извърши от март до октомври препоръчителна температура при засяване – от 15ºС до 25ºС. Изискване за светлина изисква пряка слънчева светлина и е с умерена поносимост към сянка.  Нужда от поливане на райграса препоръчва се поливане с между 5 и 15 литра на кв.м, в зависимост от сезона. сорта се нуждае от редовно поливане капризен на засушаване и трудно се възстановява от продължителен период без влага Косене на райграс коси се първоначално на около 6 – 7 см. последващо косене за поддръжка – ежеседмично на около 3 – 4 см.