Китайската възвръщаема мисия Чанг-e 5 успешно събра проби от Луната!

1
141
Добави коментар
redbul80
redbul80

На този кадър се вижда крачето на спускаемия апарат „Чанг’e 5“ и почвата на Луната. Photo credit : CNSA 

2 декември 2020 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Първата възвръщаема мисия на Китай до Луната „Чанг’e 5“, която вчера успешно кацна на лунната повърхност, днес събра проби от връхните части и от вътрешността на реголита. Китайските телевизии разпространиха нови кадри, разкриващи любопитни подробности от работата на роботизираната експедиция. 

Както съобщава новинарската агенция Синхуа, „Чанг’e 5“ използва два метода за събиране на материал. Първият е посредством пробивна машина, която дълбае на 2 метра под лунната повърхност: 

На този кадър, заснет от камерите на „Чанг’e 5“, се вижда как пробивната машина дълбае повърхността на Луната. Photo credit : CNSA

Вторият е чрез специална роботизирана ръка и прикачена към нея лопата:

На този кадър, заснет от камерите на „Чанг’e 5“, се вижда устройството за събиране на проби от връхните части на реголита. Photo credit : CNSA

Китайските медии разпространиха и кадри, показващи контейнера на „Чанг’e 5“, в който се вижда, че вече съдържа събрани скали и почва:

Контейнерът със събраните проби. Photo credit : CNSA 

Напомням на читателите, че мисията „Чанг’e 5“ осъществява първия двупосочен полет от Земята до повърхността на Луната след 44-годишно прекъсване. За последен път пилотираните експедиции на НАСА „Аполо“ и роботизираните на СССР от серията „Луна“ в края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век успяха да вземат проби и да ги доставят на Земята за по-нататъшно изучаване в лаборатории.

Видеозаписът можете да изгледате на този линк в Youtube 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/