Нов здравен паспорт ще съживи международните пътувания

1
130
Добави коментар
Novetika
Novetika

Задължителният PCR тест за COVID-19, който все повече държави изискват за влизане на своя територия и който замени 14-дневната карантина, не съдейства за увеличаване на международния пътникопоток.

Положението се утежнява още повече от динамично променящата се пандемична обстановка и разнообразните изисквания на всяка държава.

По тази причина световните авиокомпании се включиха в разработката на електронен здравен паспорт. Той ще събира и стандартизира свързаните с коронавируса данни за пътниците.

Целта е улесняване на международните пътувания и спечелване доверието на пътуващите. А ако това се случи, авиокомпаниите ще могат да стъпят отново на крака.

Международната асоциация за въздушен транспорт IATA обяви на 23 ноември 2020 г., че новият IATA Travel Pass е почти готов.

Паспортът ще „управлява и удостоверява потока информация относно тестове и ваксини на пътниците, който ще тече между правителства, авиокомпании и лаборатории“, се казва в прессъобщението на IATA.

Travel Pass ще предлага на пътниците глобален регистър със здравните изисквания и с центровете за тестване и ваксинация във всяка държава.

Паспортът ще бъде също многофункционално мобилно приложение, позволяващо съхраняване и споделяне с авиокомпаниите или с държавните служители на резултати от тестове за COVID-19 и ваксини.

Пилотното тестване на Travel Pass се очаква през първото тримесечие на 2021 г. Първи ще го ползват авиокомпаниите от International Airlines Group (IAG): British Airways, Iberia, Aer Lingus, Vueling и други.

Задължителни тестове за COVID-19 преди полет

Някои авиокомпании вече изискват тестване за COVID-19 на всички пътници на международни полети.

Неотдавна американската United постави условие всички пътници да имат отрицателен тест за коронавирус, за да се качат на полет от Нюарк, щата Ню Джърси, до Лондон.

United също поде тестване по пощата за пътниците на полети от Хюстън, щата Тексас, до дестинации в Латинска Америка и Карибите. За влизане на територията на тези държави се изисква отрицателен PCR тест.

American Airlines и British Airways започнаха тестване на пътници на избрани полети от Далас и Лос Анджелис до Лондон.

Предвид успешното разработване на ваксини срещу COVID-19, се очаква в близко бъдеще ваксинацията да замени теста като предусловие за международно пътуване.