Нестандартният стил на Даниил Медведев

1
133
Добави коментар
Novetika
Novetika

На 22 ноември 2020 г. Даниил Медведев спечели най-голямата досега титла в кариерата си: Финалите на АТП в Лондон.

Руснакът, който е четвърти в световната ранглиста, победи шесткратния номер едно Новак Джокович в груповата фаза. След изоставане с 0:1 сета в полуфинала и финала, той победи съответно номер две Рафаел Надал и номер три Доминик Тийм.

Така Медведев стана първият тенисист в 50-годишната история на Финалите, който побеждава първия, втория и третия в световната ранглиста в един турнир.

Вероятно това се дължи на ударите на руснака, които са „странни“ и на техниката му, която далеч не е конвенционална. Въпреки или тъкмо заради това играта му е изключително ефективна, а самият той сякаш не оставя емоциите да го движат, независимо дали губи или печели.

Важно е да се отбележи, че Медведев играе изключително интелигентно. Той изгражда точките си стратегически и нанася решаващия удар в най-неочаквания момент. Играта му много прилича на шахматна партия, а е факт че руснаците имат велики играчи в интелектуалния спорт. Винаги оставя противника да се чуди какво следва, като в игра на „котка и мишка“.

Отличителна черта на руския тенесист е, че контролира темпото на мача. Може да играе дефанзивно или атакуващо по време на една и съща точка. Ударите му са дълбоки, въпреки че не винаги имат много мощ, и това ги прави трудни за атакуване. Когато направи хубав ретур, влиза в корта и атакува, а когато ретурът му не е толкова добър, се връща няколко крачки зад основната линия.

Макар да е висок 198 сантиметра, Медведев е много подвижен и атлетичен, а крайниците му са издължени. По този начин може да покрива целия корт. Освен че се движи много добре по игралното поле, руснакът пласира ударите си така, че не позволява на опонента да го поставя в затруднена ситуация, т.е. да му играе по ъглите.

Първият му сервис е изключително мощен, а когато ситуацията го изисква, изпълнява и втори сервис със същата сила. Когато сервира, подхвърля топката по един и същи начин и за противника е много трудно да отгатне къде ще я насочи.

Световният номер четири се справя по-незадоволително срещу играчи, които разнообразяват ритъма и темпото на игра. Пример за това е Роджър Федерер, срещу когото Медведев има три загуби от три мача. А швейцарският маестро играе атакуващ и интелигентен тенис.

Едва 24-годишен, Медведев вече е сочен за фаворит на турнирите от Големия шлем. Но дали ще успее да се справи в мачове три от пет сета остава да видим в следващите години.

Георги Плешков играе тенис от 8-годишна възраст и е тенис ентусиаст и анализатор.