Милиарди в злато се преместват към Биткойн

1
96
Добави коментар
tipstersinvest
tipstersinvest

Тонове злато бяха свалени от ETF, докато биткойнът нарастваше, показвайки поразителна корелация между двете.

Според анализатори от JPMorgan Chase & Co. семейните фирми и други фондове продават своите златни запаси за крипто. ETF-ите, обезпечени със злато, намаляват с 93 тона метал на стойност около 5 милиарда долара от 6-ти ноември насам.

Цената на златото пада от август тази година, когато биткойнът започна да се покачва до сегашните близо 20 000 долара.

Това накара мнозина да предполагат, че биткойнът е по-добър хедж срещу отпечатваните трилиони нови пари, тъй като реагира по-бързо на събитията.

Освен това проучване през 2018 г. установи, че замяната на злато с Биткойн може да осигури по-висока доходност, съотнесено към риска на вложението.

„Откриваме, че е възможно инвеститорът да замести Биткойн със злато в инвестиционния си портфейл и да постигне по-висока доходност, в сравнение с риск“, казаха те. „Тези резултати са стабилни при включване на търговските разходи.“

Оттогава проучванията установиха, че биткойнът е хеджиране срещу геополитически риск и че цената на долара и еврото може да му повлияе, но няма връзка с акциите.

Всичко това изглежда е довело до преразпределение на средствата от злато към Биткойн, но пазарната капитализация на Биткойн все още е само 3% от тази на златото.

Ако тя се увеличи до 5%, цената на биткойните ще се повиши над 30 000 долара, което е 50% увеличение спрямо текущата цена.

Източник