Лабораторни химикали от Химснаб-Химически продукти ООД

1
210
Добави коментар
elpakk
elpakk

Лабораторни химикали. Минералът Талк.

Талкът намира широко приложение в химическата индустрия, в парфюмерията, както и в много други отрасли.

Функцията и качеството на дадени лабораторни химикали, както и на реактивите, се определя от тяхната спецификация и квалификация.

Приета е следната последователност:

Техническа спецификация, или казано по друг начин, за какъв тип употреба е предназначен даден химикал, най-често тя е – за промишлени цели.Чист – за промишлена или лабораторна работаФармакопеен – често се употребява в хранителната индустрия, както и в химическата промишленост.За хроматография – за пестициди, хербициди, въглеводороди, полихлорирани бифенили, разтворители, диоксини и други сходни.За спектроскопия – предимно за изследвания и анализи на органични съединения.Други, като в това число попада и парфюмерията.

Както сами можете да се уверите, лабораторните химикали могат да бъдат с широко приложение, в зависимост от изискванията.

В настоящата статия ще представим талк, неговите физически и химически свойства, както и ще споменем за произхода му.

Произход на името. Името е древно арабско. Произходхожда от стеатит, или уен. Талкът съдържа следните примеси Fe (до 2-5%), Al, Ca, Mn, Ni.

Морфологични признаци. Листни и люспести инертни материали (талк шисти), звездни клъстери, плътни тънки и скрити люспести скали (талк и др.), Рядко влакнести маси (агалит) или таблични кристали, с възможност лесно да се разделят на тънки плочи и слоеве.

Цветът може да бъде светло зелен, понякога бял с жълтеникав, кафеникав оттенък. Талкът може да бъд и безцветен, или по-скоро плътно оцветен (до кафяво и тъмно зелено). По-тъмните тонове са характерни за плътни, мръсни инертни материал. Интензивността на цвета зависи от съдържанието на примесни елементи (особено Fe) или от наличието на железни хидроксиди.

Основни свойства на талкът:

Твърт на допир.Разцепването е много перфектно; адхезиите са гъвкави и малко по-еластични от пирофилита.Твърдост 1 (стандартът за най-ниска твърдост по скалата на Моос); лесно се надрасква с нокът и се реже с нож.Специфичното тегло е 2.6-2.8.Инертен е към киселини и основи.

Талкът е  широко разпространен. Основният скалообразуващ минерал на скалите, наречен талк е познат още като стеатит, мастна маса, или саксиен камък. Образува се по време на хидротермалната обработка на ултраосновни скали, доломити или в резултат на метаморфизма на богатите на магнезий седиментни скали.

Практическа стойност. Фино смлян талк без желязо се използва широко за медицински и хигиенни цели; в парфюмерията и козметиката; също като твърда смазка; в керамичното производство. Талкът се използва като пълнител при производството на каучук, хартия, бои, сапун, меки моливи за стъкло, метал, плат; в текстила като избелващ материал за почистване на памук; за електрически изолатори в мрежи с високо напрежение; при производството на глазури, устойчиви на киселини и основи съдове, водосточни тръби. Талк камъни, особено тези, съдържащи магнезит, съчетават огнеупорни, устойчиви на киселини и основи, топлинни и електроизолационни свойства.

Както сами можете да се уверите от написаното до този момент, талкът е широкоразпространен и се използва в много промишлености.

Можете да поръчате талк и онлайн, тъй като редица онлайн аптеки го предлагат, но на дребно. Естествено, ние Ви съветваме да се обърнете за доставка на талк към компанията Химснаб-Химически продукти  ООД, тъй като ще можете да закупите промишлено количество, на специална цена.

Продукт

5 based on 1 votes

Brand Name

Химснаб-Химически продукти ООД

Марка

Талк

Посетители:
41