УСПЕХ: Космическият кораб Старшип на СпейсЕкс изпълни първи 12-километров полет!

1
121
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX 

10 декември 2020 г. 01:55 ч.

Светослав Александров. Илон Мъск успя! Той постигна това, което мнозина негови критици считаха за невъзможно!  

Експерименталният му космически кораб „Старшип“ осъществи първия си 12-километров полет. Въпреки че очакванията за успех бяха само 30%, полетът бе през по-голямата част от времето безупречен и в крайна сметка бяха изпълнени всички поставени цели без една.

Излитането на прототипа „Старшип SN8“ беше проведено в 00:40 ч. българско време. Самото достигане на апогея беше безпроблемно, като СпейсЕкс изпълни неоповестена преди старта процедура – контролирано и поетапно изключване на двигателите „Раптор“. След като максималната височина беше постигната, „Старшип“ успешно придвижи задкрилките си, за да се преориентира за кацане. 

Следващият момент беше особено важен – „Старшип“ благополучно демонстрира, че може да прехвърли работата на двигателите от основните резервоари към предните. Напомням, че корабът не може да кацне, разчитайки на остатъчното гориво в основните резервоари, тъй като то се разлива по стените им и влияе на тягата. Затова „Раптор“-ите превключиха на предноразположените резервоари в носовия отсек, които са по-малки, но биха могли да осигурят повторно запалване.

Това повторно запалване също бе успешно! Единствената неизпълнена цел беше самото кацане, тъй като „Старшип SN8“ се заби в стартовата площадка с твърде висока скорост.

Илон Мъск е доволен от полета. „Успешно излитане, прехвърляне към предните резервоари и прецизен контрол на задкрилките към точката на кацане“, написа той в Туитър.

„Налягането в предните резервоари беше ниско по време на запалването на двигателите при спускането, довеждайки до голяма скорост при кацането и бърза дезинтеграция, но ние получихме всички данни, от които се нуждаехме! Поздравления към екипа на СпейсЕкс! По дяволите, да!“, изкоментира ентусиазирано предприемачът.

„Марс, идваме!“ – беше последният му статус за вечерта.

Напомням на читателите, че основната цел, поради която Мъск строи „Старшип“, е да осъществява пилотирани космически полети до Луната и Марс. Предприемачът вярва, че е способен да засели Слънчевата система. 

Екипите на СпейсЕкс получиха неочаквано поздравление от НАСА. Ето какво написа зам. директорът на научния отдел на агенцията Томас Зърбъкън: „Поздравявам СпейсЕкс за това постижение. Аз прекратих участието си в срещата на НАСА, на която присъствах, след което всички отидохме заедно да гледаме полета. Тръгнах си с много по-добро разбиране за фундаменталните разлики между Старшип и другите ракети“. 

Към поздравите се присъедини и Питър Бек, основателят на Рокет Лаб. „Поздравления за екипа на СпейсЕкс за невероятния тестов полет днес“, коментира той.

Запис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/