София – столицата на България – един прекрасен, старинен град, по който въздишат всички чужденци

1
156
Добави коментар
hlape
hlape

Символът на град София – Света София

София е столицата на България, древен град, една от най-красивите страни в Европа. Това е най-големият град в България и петият по големина град в Европейския съюз, с население от 1 478 330 по официални данни от 2019 година. Всички българи знаем, че общият брой живущи в Столицата клони към 2 милиона. Тук е важно да споменем, че през 2021 година предстои преброяване и ще се види точната бройка жители на София.

Бързите темпове на застрояване се виждат и на тази снимка

Град София е разположен в централната част на Западна България. Заобиколен е от Люлин планина, Витоша на югозапад и Стара планина на север. Климатът на София е умерено континентален.

Девизът на града е: София – Расте, но не старее

София е административният, транспортен, културен, индустриален и образователен център на България. Столицата на България е дом на Националната галерия и Българската академия на науките.

Столицата на България е дом на голям брой университети, театри, исторически, археологически и исторически музеи. Центърът на града съдържа много артефакти и археологически обекти от римската епоха.

Името София се свързва с името на катедралата „Света София“ от гръцки и латински „Света Премъдрост Божия“. Градски празник – 17 септември, на този ден православната църква чества деня на Света София мъченица, вяра, надежда и любов.

Свети Александър Невски (София)

История Първото име на град София от гръцкия език е „Сердонполис“, а на латински Civitas Serdensium, означава „град на Сердите“ , по онова време траките са населявали тези земи.

София става част от България в началото на 9 век, след което се появява името Средец. През XIV век градът се среща в документи като София. Това име е дадено на града от катедралата „Света София“. На 4 януари 1878 г. руските войски освобождават града от османско владичество, по-късно, на 3 април 1879 г. София е обявена за столица на България, изборът е направен, защото е стар български град и е далеч от границата с Турция.

Булевард „Витоша“, познат като „ВИТОШКА“

Всяка държава, като България, ще открие нови знания за туристите, ще изпълни човека с емоции, положителни мисли и приятни впечатления. След дълъг работен период определено ще има нов отпечатък в паметта на онези дни, прекарани в друга държава.

Свети Александър Невски (София)

До София с кола (упътване за граждани на Русия)

Можете да стигнете до България през Латвия, Литва, Беларус, Полша. Московчаните имат най-големия избор, тъй като те са най-близо до намирането на която и да е посока до София. Разстоянието по магистрала София-Москва е 2360 км. Най-краткият път е през територията на Румъния, важно е да се помни за необходимостта от получаване на транзитна виза за тази държава.

До София със самолет

Само две авиокомпании, Aeroflot и Bulgaria Air, имат директни полети за споделяне на кодове. Има общо 10 полета седмично от Москва до София и обратно, продължителността на полета е около 3 часа.

Териториално град София е разделен на двадесет и четири области. Всяка от тези области има местна администрация. Градът има много зеленина, дървета и паркове. Сградите са много красиви.

Народен театър „Иван Вазов“ – София

Няма изненади за разходите за живот. София се смята за най-евтиния град в Европа. Недалеч от града има ски курорти и здравни комплекси, където можете да получите не само отлична почивка, но и да подобрите здравето си.

София има много църкви и исторически сгради с антична архитектура. Градът е важен културен център в България.

София има много църкви и исторически сгради с антична архитектура. Градът е важен културен център в България.

Недалеч от централната зона има по-тихи и спокойни места, където можете да наемете къща. Може да е модерен хотел или хотел. Много е практично и икономично да се установите на такова място. Това е евтино, местоположението е отлично, позволява ви бързо да стигнете до желаното място в града.

В София има много места, които можете да разгледате и посетите. Това са безумно красиви улици, къщи, сгради и съоръжения. Всеки от тях носи история, събитие. Местните хора с удоволствие ще се посветят на всички тези събития и най-добре би било да си поръчате обиколка, където водачът може напълно да разкаже историята на произхода на тази или онази сграда.

Средец е централен район, който съдържа голям брой исторически забележителности. Всяка улица в този район пази древната история на този град. Повечето сгради са в античен стил.

Сердика В града можете да видите красиви катедрали и църкви, а Света София е символ на столицата на България. Храмът носи не само свещени спомени, но и впечатлява със своята архитектура.

Зоопарк София – повече от 130 години зоогическата градина в София радва граждани и гости на града от цял свят!