За какво служат накладките в колата и защо е нужно да ги поддържаме

1
124
Добави коментар
clashbade
clashbade

Спирачната система в един автомобил е много важна и определяща безопасността на шофирането. Всичко е от значение и няма нещо, което да не се нуждае от поддръжка. Ако искате да се наслаждавате на безаварийно шофиране, обръщайте редовно внимание на нейните компоненти. Тук ще се фокусираме върху автомобилните накладки.

Важни факти за автомобилните накладки

Редовната смяна на накладките е от решаващо значение за сигурността на пътя. Не правете компромис с това. Рисковете никога не са оправдани. Кога обаче идва времето за подмяна и какви накладки да изберете?! Това предстои да се изясни.

По отношение на видовете, разнообразието е голямо. Това се дължи на използваните материали за изработка. Ако спрете избора си на алуминиеви, вероятно ще се радвате дълго време на доброто качество. Те ще изкарат доста, но няма да пощадят спирачния диск. Ако изберете меки накладки, те вероятно ще се износят бързо, но ще предпазят дисковете. Потребителите също спират вниманието си на керамични или органични. Износването на накладките е в пряка зависимост и от начина ви на шофиране. При агресивен маниер животът им определено е по–кратък.

Трябва да имате предвид, че дисковете се сменят три пъти по–рядко от накладките. Изчисленията няма как да бъдат точни, но съотношението максимално ни доближава до действителността.

Редовно ли обслужвате вашата кола

Както вече споменахме, всички компоненти в един автомобил са в пряка зависимост един от друг. Всичко отдава своето значение, независимо дали говорим за честотата на шофиране, начина на управление, пътната настилка, сезоните и т.н. Когато колата се обслужва правилно и редовно, няма от какво да се притеснявате. Ако пропуснете да поставите нови накладки, когато това е необходимо, задължително ще износите дисковете преждевременно. От там следващата брънка и така, докато не се окаже, че се нуждаете от основен ремонт.

По–модерните автомобили са пряко обвързани с електрониката. Компютърът на колата има данни за това кога накладките трябва да се сменят, дали ви е изгоряла някоя крушка (и коя точно) или поставянето на колата в авариен режим. Всичко това означава, че когато настъпи моментът за смяна, на таблото услужливо ще ви уведоми сигнал. Ако не разполагате с такава опция, разчитайте на визуална проба. Бъдете внимателни за увеличен спирачен път, стържещ звук или други издайнически признаци.

След смяната на накладките

Когато подмяната вече е факт, не бързайте да си отдъхвате и не ставайте нехайни. При наличието на нови накладки, в името на вашата безопасност и на тяхната дълготрайност, не се препоръчва да карате агресивно първите десетки километри. Тогава накладките са най–уязвими на повреди. Първоначалните резултати от спирането може и да не са блестящи. Дайте им време да улегнат и да разгърнат целия си капацитет. Не ги подлагайте на резки температурни граници, ако искате наистина да разчитате на тях за дълъг период от време.

Разгледайте наличното на https://t-auto.bg/накладки.html и не се колебайте да направите поръчка.