Кои са важните фактори при избор на отопление за дома

1
141
Добави коментар
clashbade
clashbade

Различни видове отоплителни инсталации днес ни гарантират неповторим комфорт и домашен уют, но както натежава, когато правим своя информиран индивидуален избор

Някои фактори са съществени за крачките, които правим, свързани с уюта на дома. Колко ще е голямо жилището ни? Как ще е разпределено пространството? На какъв стил интериор ще заложим? И един от най-важните въпроси – как ще си осигурим отопление?

Несъмнено за пълноценния комфорт на всеки от обитателите, ключовият момент е на кое решение ще се спрем. Има различни видове отоплителни инсталации, които днес ни гарантират сигурен отговор и удовлетворение на очакванията, но понякога натежават други детайли, също важни при избора ни.

Нещо, което вълнува всички собственици на имоти, е на каква стойност е първоначалната инвестиция и как се развива тя във времето, предвид ежемесечните разходи за отопление всяка зима.

Сметките на специалистите сочат, че ако сте четиричленно семейството и имате жилище от 100 квадрата ще дадете за електричество над 2700 лева за година, докато отопление на природен газ ще ви струва около 900 лева, на дърва близо 500 лева, а на пелети приблизително около 600 лева.

Данните са с ориентировъчен характер, но при всички случаи използването на алтернативни енергоизточници ще ви спести сериозни суми, като се вземе предвид също типа на строителството, уредите, изолацията, поставената дограма и големината на площите.

Счита се, че в световен мащаб един от най-изгодните варианти е отоплението с природен газ. Употребата му в домашни условия е лесна, а за вас остава само да се наслаждавате на уюта от приятната температура и непрекъснато течащата гореща вода. Монтирането на газов котел не изисква голямо пространство, съвременните модели са компактни и могат да влязат в стандартен кухненски шкаф.

У нас не всички домакинства имат достъп до газоразпределителната мрежа, но при нужда професионалните фирми предлагат и индивидуални проекти за изграждане на инсталация.

За тези, които предпочитат да се придържат към електричество, могат да се фокусират върху подходящ инверторен климатик. Уредът може да осигури икономия на сметките, но трябва да съобразим дали е достатъчен един или е необходимо да бъде обмислена цялостна система за отопление на дома.

Все пак трябва да се има предвид, че цената на тока ще продължи да расте в бъдеще, което означава, че отоплението с климатици няма да ни се струва толкова рентабилно след години. На практика то ще става все по-неизгодно, предвиждат експертите в областта.

Опциите за семействата, които обитават самостоятелна къща, са многобройни, особено ако сте склонни на по-висока първоначална инвестиция. Съвременните хибридни системи включват соларни панели, термопомпи, инфрачервени топлинни източници и други енергоефективни решения, с които може да се запознаете на сайта на Германов Пайп.